Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezidentské štúdium je aktuálne otvorené len pre všeobecné lekárstvo

Ilustračné foto Foto: TASR

Po opätovnom rozšírení rezidentského štúdia o ďalšie špecializačné odbory môžu lekári prestúpiť a pokračovať v štúdiu v tom istom odbore ako rezidenti.

Bratislava 3. februára (TASR) - Do rezidentského štúdia sa aktuálne lekári môžu prihlásiť len do špecializačného odboru všeobecné lekárstvo. Prijímanie ostatných špecializácií, ako sú pediatria, gynekológia, kardiológia, chirurgia či anesteziológia je pozastavené. Rozhodnutie sa má prehodnotiť v októbri. Pre TASR to potvrdili z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Upozornil na to Denník N.

"Od 1. februára sa umožňuje zaraďovanie lekárov do rezidentského štúdia len v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo. K predmetnému rozhodnutiu MZ SR pristúpilo najmä z dôvodu aktuálne prebiehajúcej validácie rozpočtu a optimalizácie využitia finančných zdrojov," uviedli pre TASR z komunikačného oddelenia rezortu.

Ministerstvo podotklo, že zmenu odkomunikovalo so všetkými vzdelávacími ustanovizňami, ktorých sa týka. "Tie následne individuálne odkomunikovali so záujemcami o zaradenie do rezidentského štúdia do 'iných' špecializačných odborov, že lekári majú stále možnosť zaradenia do 'iných' špecializačných odborov mimo rezidentského štúdia," doplnilo.

Po opätovnom rozšírení rezidentského štúdia o ďalšie špecializačné odbory môžu lekári prestúpiť a pokračovať v štúdiu v tom istom odbore ako rezidenti. "Doba absolvovanej časti špecializačného štúdia mimo rezidentského štúdia im bude automaticky započítaná," ozrejmil rezort.

MZ dodalo, že má v pláne úpravu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve s dôrazom na aktualizáciu a inováciu rezidentského štúdia.