Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pri výjazde k pacientom s covidom sa predĺži čas na odchod záchranárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Novelizácia rieši tiež neodkladnú prepravu pacientov vyžadujúcich intenzívny monitoring a liečbu počas transportu do zahraničia, napríklad v prípade transplantácií.

Bratislava 21. marca (TASR) - Záchranári budú mať viac času na odchod pri výjazdoch k pacientom, pri ktorých je potrebné použiť osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP). Zatiaľ čo doteraz museli na výjazd vyraziť do dvoch minút, pri ohrození biologickým faktorom tri až štyri sa tento čas predĺži na desať minút. Takéto ohrozenie sa týka napríklad výjazdov za pacientmi s ochorením COVID-19. Vyplýva to z novely zákona o záchrannej zdravotnej službe, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Novelou sa zároveň doplní transplantačný zákon.

"Doteraz bola v zákone stanovená povinnosť zabezpečiť výjazd ambulancie záchrannej zdravotnej služby (ZZS) do dvoch minút od prijatia výzvy od koordinačného strediska ZZS alebo operačného strediska ZZS. Tento interval pri použití OOPP navrhuje ministerstvo zdravotníctva stanoviť na desať minút," píše sa v dôvodovej správe. Rezort zdravotníctva argumentuje, že dvojminútový časový interval nie je možné zabezpečiť pre stále narastajúce počty zásahov u pacientov s podozrením na ochorenia, ktoré si vyžadujú použitie osobných ochranných pracovných prostriedkov pri ohrození biologickým faktorom tri až štyri, ako je napríklad COVID-19.

Novelizácia rieši tiež neodkladnú prepravu pacientov vyžadujúcich intenzívny monitoring a liečbu počas transportu do zahraničia, napríklad v prípade transplantácií. Pozemné záchranky budú môcť po novom zasahovať aj v týchto prípadoch, čo doterajšia úprava neumožňovala. Rozšíri sa tiež okruh tretích osôb, ktorým sa poskytujú údaje z národného transplantačného registra o Operačné stredisko ZZS SR. Osobné údaje bude možné operačnému stredisku poskytovať na účely zabezpečenia prepravy pacienta, stredisko bude mať prístup len k údajom, ktoré sú nevyhnutne potrebné na zabezpečenie prepravy pacienta.