Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Priame prenosy z konferencie GLOBSEC na Teraz.sk

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky János Martónyi (vľavo) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas tlačovej konferencie počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Michal Svítok

Počas dňa bude Teraz.sk prinášať naživo aj ďalšie tlačové konferencie, vystúpenia spíkrov a počas prestávok bude hostí v štúdiu priamo v priestoroch konferencie spovedať moderátor Pavol Demeš.

>Bratislava 14. mája (TASR) – Jednu z najväčších svetových bezpečnostných konferencií GLOBSEC, ktorá sa dnes začína v Bratislave, budú môcť návštevníci spravodajského portálu Teraz.sk sledovať aj naživo. Už od 12.30 h prinesie portál Teraz.sk naživo otváraciu tlačovú konferenciu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka, ministra zahraničných vecí Maďarska Jánosa Martonyiho, zakladateľa konferencie GLOBSEC Róberta Vassa a prezidenta Slovenskej atlantickej komisie Rastislava Káčera.

Počas dňa bude Teraz.sk prinášať naživo aj ďalšie tlačové konferencie, vystúpenia spíkrov a počas prestávok bude hostí v štúdiu priamo v priestoroch konferencie spovedať moderátor Pavol Demeš.

"Sme radi, že TASR prijala strategické mediálne partnerstvo tejto významnej konferencie a myšlienky a stanoviská z nej môže pretlmočiť čo najširšiemu okruhu ľudí," povedal výkonný viceprezident Slovenskej atlantickej komisie, ktorá GLOBSEC organizuje, Róbert Vass.

"TASR prostredníctvom Teraz.TV buduje špičkové technológie, vďaka ktorým vie prinášať naživo všetky dôležité udalosti v krajine," povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. Zároveň zdôraznil, že GLOBSEC je jednou z prvých lastovičiek a živých prenosov bude čoraz viac.

Živé prenosy z konferencie budú od 11.00 h dostupné na titulnej stránke spravodajského portálu Teraz.sk.

Konferenciu GLOBSEC organizuje Stredoeurópska strategická rada prostredníctvom Slovenskej atlantickej komisie (SAC). Hlavnou témou konferencie bude podľa prezidenta SAC Rastislava Káčera vývoj na Ukrajine. Podľa neho treba jasne pomenovať, aké riziko prináša situácia na Ukrajine a čo pre Európu znamená postoj Ruska v tejto oblasti. "Myslím si, že bude hlavnou témou, okolo ktorej sa budú točiť aj tie, ktoré s ňou súvisia priamo alebo nepriamo. ...blížia sa voľby do Európskeho parlamentu. Tá téma vyvoláva aj širšiu diskusiu o budúcnosti, čo je potrebné v Európe urobiť, akým smerom by sa mala uberať," uviedol Káčer. Ako dodal, situácia na Ukrajine otvára aj problém európskej bezpečnosti či kybernetickej bezpečnosti.

O aktuálnych témach budú na konferencii diskutovať desiatky štátnikov a významných hostí z celého sveta. Na zozname účastníkov sú okrem iných premiéri krajín V4, generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, predstavitelia Európskej únie, ministri zahraničných vecí, zástupcovia mimovládnych organizácií a tlače z celého sveta.

Slovensko na konferencii zastupuje premiér Robert Fico a šéfovia rezortov diplomacie a obrany – Miroslav Lajčák a Martin Glváč.

Rokovacím jazykom je angličtina, celé fórum prebieha bez tlmočenia.