Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Melichár: Oceňujeme zlepšenie možnosti spolufinancovania obnovy budov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zelená obnova rodinných domov sa má financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Enviroorganizácia Priatelia Zeme - CEPA oceňuje zlepšenie možnosti spolufinancovania obnovy budov z plánu obnovy v spolupráci s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR). Upozorňuje však na problematickú podporu kotlov na fosílny plyn, ktorá má riešiť ochranu ovzdušia. Uviedol to koordinátor Priateľov Zeme - CEPA Juraj Melichár.

Plyn pre domácnosti, ktoré ním kúria, môže podľa Melichára zdražieť na budúci rok zhruba o 24 percent. "Sociálne zraniteľným domácnostiam by nepomohli ani kotly na fosílny plyn zdarma, pretože ceny a klimatické dosahy tohto paliva sú vysoké," poznamenal.

Envirorezort, Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) a EBOR pripravili schému, ktorá zjednoduší dostupnosť úverov na obnovu rodinných domov z plánu obnovy. Výzvu tak spraví atraktívnejšou pre nízkopríjmových obyvateľov. Európska banka pomôže pri využití komerčného financovania od partnerských súkromných bánk vo výške 100 miliónov eur.

Zelená obnova rodinných domov sa má financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Do ich komplexnej obnovy pôjde z miliardového balíka 528 miliónov eur. Envirorezort chce podporiť minimálne 30.000 rodinných domov. Zelená obnova domov bude zahŕňať celý komplex opatrení a bude ju zastrešovať SAŽP.