Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Finančné podvody pribúdajú, mladí by mali seniorom pomáhať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Seniorom podvodníci často oznámia, že ich príbuzný spôsobil vážnu dopravnú nehodu, leží v nemocnici, nemôže komunikovať a súrne potrebuje peniaze na vyplatenie škody alebo na ošetrenie.

Bratislava 24. júla (TASR) - Počet prípadov, kedy sa seniori stávajú obeťami podvodov, stále narastá. Podvodníci sa vydávajú za poštárov, policajtov, plynárov, zdravotníkov, predavačov, známych či príbuzných a od starších ľudí si pod rôznymi zámienkami pýtajú tisíce eur, upozorňuje pri príležitosti medzinárodného Dňa rodičov Poštová banka. Apeluje na mladšiu generáciu, aby pomohla chrániť svojich blízkych vo vyššom veku pred podvodníkmi, ktorí stále prichádzajú s novými a prepracovanejšími spôsobmi krádeží.

Podvody páchané na starších ľuďoch majú stúpajúci trend. Kým v roku 2020 bolo podľa oficiálnych údajov Polície SR zaznamenaných 73 prípadov špecifickej kriminality páchanej na senioroch, nasledujúci rok ich bolo takmer dvojnásobne viac, až 133. Tento rok len za prvé tri mesiace polícia zaevidovala už 58 takýchto udalostí.

"Nikdy nevpúšťajte cudzie osoby do svojich príbytkov, nerozprávajte sa s nimi a neostávajte s nimi osamote. Neprejavujte záujem o náhodne ponúkanú službu alebo kúpu tovaru. Zdržte sa takého konania, ktoré by mohlo cudziemu človeku napovedať, kde máte uložené svoje úspory alebo cennosti. Žiadna spoločnosť nevypláca peňažné výhry v hotovosti prostredníctvom svojich zamestnancov či iných osôb. Ak na vás cudzie osoby vyvíjajú nátlak alebo máte pocit ohrozenia, kontaktuje políciu," priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Podvodníci dokážu vylákať od seniorov veľakrát až celoživotné úspory, cennosti a šperky, upozorňuje banka. Najčastejšie ich kontaktujú telefonicky niekoľkokrát za sebou, a to vo veľmi krátkych intervaloch, aby znemožnili preverenie uvádzaných skutočností. Predstavujú sa ako ich starí známi alebo rodinní príslušníci, ktorých si seniori nepamätajú a naliehavo žiadajú požičať peniaze.

Seniorom podvodníci často oznámia, že ich príbuzný spôsobil vážnu dopravnú nehodu, leží v nemocnici, nemôže komunikovať a súrne potrebuje peniaze na vyplatenie škody alebo na ošetrenie. Tvária sa tiež ako policajti, ktorí od obete vylákajú peniaze pod zámienkou, že ich ochránia pred vykradnutím. Prípadne sa chcú dostať do príbytku obete ako falošní pracovníci pošty, elektrární, plynární či vodární, ktorí prišli vrátiť preplatok, alebo inkasovať nedoplatok.

Seniori môžu byť pre podvodníkov ľahkou obeťou. "Vekom kognitívne schopnosti u ľudí prirodzene klesajú. Seniori reagujú pomalšie, vedia ťažšie vyhodnotiť situáciu a sú naivnejší. Majú tiež potrebu uschovávať si cenné veci a peniaze doma, kde ich majú pod dohľadom, pretože zvyčajne nedôverujú inštitúciám. No tým, že títo ľudia bývajú aj sociálne izolovaní a osamelí, majú paradoxne potrebu oveľa viac komunikovať s cudzími ľuďmi," vysvetľuje psychologička Lenka Uherová.