Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Príchod pápeža bude v nedeľu sprevádzať zvonenie zvonov

Pápež František požehnáva z okna Apoštolského paláca počas nedeľňajšej modlitby Anjel pána na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne 5. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Ide o mimoriadne gesto radosti z návštevy viditeľnej hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku.

Bratislava 6. septembra (TASR) - V nedeľu 12. septembra o 15.30 h sa na 12 minút rozoznejú zvony katolíckych kostolov na Slovensku, aby veriacich pozvali k modlitbe za pápeža Františka, ktorý v tom čase pricestuje na pastoračnú návštevu Slovenska. Zvony budú zvoniť vo všetkých diecézach a eparchiách Slovenska, rozhodli biskupi Slovenska. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe.

Ide o mimoriadne gesto radosti z návštevy viditeľnej hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku. Na celoslovenskej úrovni zvonili zvony vo všetkých katolíckych kostoloch na Slovensku naposledy v Nedeľu Božieho milosrdenstva (2021). Ľudí pozvali k modlitbe za tých, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 i za všetky ostatné obete pandémie. Predtým zvony pripomenuli 30 rokov od pádu komunizmu (2019).

V nedeľu (5. 9.) pri modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne Svätý Otec povedal, že jeho cesta na zakončenie Medzinárodného eucharistického kongresu v Budapešti a na Slovensku sa bude niesť v znamení adorácie a modlitby v srdci Európy. "V tomto duchu pozývam všetkých, ktorí prejavia záujem, aby zintenzívnili modlitby za jeho cestu k našim susedom a k nám. Sme pred príchodom Petrovho nástupcu, sprevádzajme ho s modlitbou," uviedol predseda KBS Stanislav Zvolenský. Podotkol, že ľudia majú byť milosrdní a pohostinní voči všetkým, ktorí sa túžia stretnúť s pápežom Františkom.

Pápež František na septembrovej návšteve Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.