Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Do štrajku je podľa ministerstva školstva zapojených stále menej škôl

Ilustračné foto Foto: TASR - Erika Ďurčová

Iniciatíva slovenských učiteľov tvrdí, že údaj o zatvorených školách nie je smerodajný. Správu priebežne aktualizujeme.

Bratislava 28. januára (TASR) - Počet škôl zapojených do štrajku podľa ministerstva školstva stále klesá. Pre štrajk je ich zatvorených 114 z počtu 6724. Predstavuje to asi 1,70 percenta všetkých škôl. Takéto údaje zaslali rezortu okresné rady k 10. hodine dopoludnia.

"Celkovo sa oproti strede (27.1.) znížil počet zatvorených škôl o 23, oproti pondelku (25.1.) o 65 škôl," informovala TASR Martina Slušná z ministerstva školstva. Počet zapojených škôl najviac klesol v Bratislavskom kraji, a to o 12. Zatvorených je tam momentálne 22 vzdelávacích inštitúcií.

Počty zatvorených škôl sa v porovnaní so stredou nezmenili v Trenčianskom kraji (15). V ostaných krajoch počty škôl poklesli. V Trnavskom je zatvorených 16 škôl, v Nitrianskom 25, Žilinskom 15, Banskobystrickom 14, Prešovskom jedna škola a v Košickom kraji šesť škôl.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) tvrdí, že údaj o zatvorených školách nie je smerodajný. "Podľa našich informácií z dnešného rána, z približne 750 škôl zapojených do štrajku je okolo 270 zatvorených alebo v obmedzenom režime. To znamená, zabezpečujú len dozor nad najmladšími žiakmi, prípadne náhradný rozvrh pre niekoľko tried," informovala TASR ISU.

V ostatných školách je podľa zástupcov iniciatívy vyučovanie zrejme narušené, pretože sa v nich nachádza minimálne jeden, ale vo väčšine prípadov väčší počet štrajkujúcich učiteľov. "Vyjadrenie ministra školstva, že štrajkuje len niekoľko škôl, je preto skresľujúce," skonštatovala ISU.

Štrajk učiteľov podporilo v Košiciach takmer päťsto ľudí

V Košiciach sa dnes popoludní konala demonštrácia učiteľov. Na Hlavnej ulici sa zišlo takmer 500 pedagógov, rodičov a sympatizantov. Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov verejne zopakovali svoje požiadavky, medzi ktoré patrí zlepšenie financovania školstva a prijatie krokov, ktoré by prispeli k zvýšeniu úrovne školstva.

"V Košiciach sa koná podobne ako v Bratislave demonštrácia učiteľov za naše požiadavky, ktoré boli stanovené aj v Bratislave. Chceme takýmto spôsobom prispieť aj na východe a podporiť túto iniciatívu," uviedol jeden z organizátorov podujatia Juraj Kolesár a vyzval učiteľov, rodičov i študentov vysokých škôl, aby sa k nim pridali.

Medzi štrajkujúcimi boli učitelia z Michaloviec, Vranova nad Topľou, Humenného, Rožňavy a ďalších miest. Nad hlavami držali transparenty, ktorými vyjadrovali svoju nespokojnosť so stavom školstva. Z pódia sa k nim prihovorili najmä učitelia. Vláde SR vystavili vysvedčenie, ktoré bolo v prevažnej miere hodnotené nedostatočne.

Riaditeľka Základnej školy v Ždani Nataša Rokická učí v tejto škole od roku 1989. Verí, že sa zlepší situácia v školstve a v očiach verejnosti sa pozdvihne status učiteľa.

"Do ďalších dní očakávam, že sa k nám pridajú všetci kolegovia, ktorí doteraz váhali a sú pravdepodobne zastrašovaní, alebo im ich vnútro zatiaľ nedovoľuje sa k nám pridať," uviedla.

Za najväčšie problémy považuje vybavenosť škôl, ako i nedostatok finančných prostriedkov na osobných asistentov pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Košičan Jozef Starna prišiel na zhromaždenie podporiť svoju dcéru. "Máme dcéru učiteľku, takže sme informovaní o pomeroch v školstve, jej ekonomických pomeroch ako mladej učiteľky a postavení v spoločnosti. Prišli sme ju podporiť," povedal.

Na otázku v súvislosti s poklesom počtu zapojených učiteľov do štrajku Juraj Kolesár z ISU uviedol, že počet nie je rozhodujúci. "Ja si myslím stále, že myšlienka, ktorú presadzujeme, tá by mala byť nejakým motívom a nie počet ľudí. Aj keby to bol jeden učiteľ, už je tu len dôvod na to, aby sa nad tým niekto zamyslel," dodal.

Na otázku, či sa ako organizátori nesnažili rokovať s ministrom školstva, Branislav Kočan z ISU odpovedal, že očakávajú, že rezort školstva svoj postoj prehodnotí. "My sme opakovane deklarovali dobrú vôľu pokračovať v rokovaniach. Mali sme zatiaľ jedno rokovanie. Nepatrím k ľuďom, ktorí by chodili niekam bez pozvania a niekomu sa vnucovali," dodal.

Podľa ministerstva školstva je v Košickom kraji pre štrajk zatvorených šesť z 1001 škôl, čo predstavuje 0,60 percenta.

Na Liptove pribudli štrajkujúce školy najmä v Liptovskom Hrádku

K dnešnému dňu sa na Liptove zapojilo do štrajku učiteľov 31 škôl. Niektoré z nich podľa údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov do štrajku vstúpili v priebehu týždňa, iné, naopak, dnes neštrajkovali vôbec.

Najväčší rozdiel v počte zapojených škôl je v porovnaní s pondelkom (25.1.) v Liptovskom Hrádku. Do neobmedzeného štrajku tu vstúpili na začiatku týždňa len Súkromná základná umelecká škola a Súkromné tanečné konzervatórium na Hradnej ulici. Pribudli k nim Základná umelecká škola Jozefa Dekreta Matejovie, Základná škola s materskou školou Jozefa Dekreta Matejovie, elokované pracovisko pri ZŠ s MŠ Hradná a Základná škola Hradná.

"Vyučovanie neprebieha v celej škole, nefunguje ani školský klub detí a jedáleň. Pre rodičov, ktorí nemajú kde nechať svoje deti, je v škole zabezpečený pedagogický dozor od 7.30 do 13.30 h bez obeda," informoval riaditeľ školy Marián Žiška. Od utorka (26.1.) nevedela riadny vyučovací proces pre žiakov druhého stupňa zabezpečiť Základná škola na Matejovie ulici. "Oddnes sme obnovili vyučovanie pre piaty a siedmy ročník. Vyučovanie na prvom stupni a školský klub detí fungujú bez zmeny, rovnako ako aj školská jedáleň," uviedla riaditeľka školy Ľubica Kertesz.

Od pondelka štrajkujú pedagógovia Gymnázia Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši. "Pre žiakov sme vytvorili náhradný rozvrh hodín. Dnes sa do vyučovacieho procesu zapojili končiace ročníky, doteraz mali voľno," vysvetlil riaditeľ Jozef Škorupa. Iniciatívu slovenských učiteľov aj naďalej podporuje Evanjelická spojená škola, bilingválne gymnázium a Základná škola na Nábreží 4. apríla. Počas týždňa sa pridala Hotelová akadémia, štrajkovať prestala Stredná zdravotnícka škola a Základná umelecká škola J. L. Bellu. Učitelia z obecných škôl štrajkujú už len v Ľubeli a Dúbrave.

Na dolnom Liptove sa v pondelok do štrajku zapojili zamestnanci 19 škôl zo 60 materských, základných a stredných škôl pôsobiacich v Ružomberskom okrese. K dnešnému dňu je situácia rovnaká.

Na stredných školách Košického samosprávneho kraja počet štrajkujúcich mierne klesol

Počet štrajkujúcich učiteľov na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes mierne klesol. "Spolu sa na školách KSK dnes zapojilo do štrajku 189 učiteľov z 11 škôl," informovala TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

V stredu (27.1.) bolo z celkového počtu 63 škôl KSK v štrajku 210 učiteľov, čiže o 21 viac. Naďalej je pre štrajk zatvorená jedna škola. Ide o Strednú zdravotnícku školu (SZŠ) v Michalovciach, v ktorej sa do štrajku zapojilo 46 učiteľov.

"V ostatných školách sa vyučuje. V tých, kde sa niektorí pedagógovia zapojili do štrajku, sú hodiny suplované, prípadne je vyučovanie skrátené. Prioritne je zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach," uviedla Bobriková.

Do štrajku sa zo škôl KSK v Košiciach k dnešnému dňu zapojili učitelia na gymnáziách Šrobárova (21 učiteľov), Poštová (2) a Trebišovská (31), na Strednej zdravotníckej škole Moyzesova (15), na Škole úžitkového výtvarníctva (8) a Strednej odbornej škole (SOŠ) v Šaci (1). V Spišskej Novej Vsi ide o gymnáziá Javorová (23) a Školská (15), v Michalovciach je to okrem SZŠ aj Gymnázium P. Horova (25) a v Moldave nad Bodvou je to Gymnázium Š. Moysesa (2).

Na 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí celkovo 2526 pedagógov.

K štrajkujúcim sa v Košiciach spridala ďalšia škola

Počet škôl zapojených do štrajku v Košiciach sa k dnešnému dňu zvýšil zo sedem na osem. Pridali sa učitelia zo Základnej školy Mateja Lechkého. TASR o tom informovala hovorkyňa radnice Linda Šnajdárová.

Mesto má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 257 škôl a školských zariadení. "Do štrajku sa môže zapojiť 150 z nich, kde sú pedagogickí zamestnanci," uviedla Šnajdárová.

V ôsmich mestských školách, ktoré sa ku štrajku hlásia, učí 318 pedagógov. Aktívne sa zapojilo 165 z nich. V troch školách vyučovanie prebieha v riadnom režime a v ostatných je obmedzené, alebo sa tam vôbec neučí.

Keďže v ZŠ Mateja Lechkého nie je možné personálne zabezpečiť vyučovanie v plnom rozsahu na obidvoch stupňoch školy, pristúpili k úprave režimu. Celkovo majú 50 zamestnancov, do štrajku sa zapojili 20 z nich. "Od dnes až do ukončenia štrajku sme prerušili vyučovanie na druhom stupni základnej školy. Vyučovanie na prvom stupni je zabezpečené. Funguje aj školský klub detí, ktorý je v prevádzke od 7.00 do 16.00 h," uviedol riaditeľ školy Igor Šafran. Dodal, že školská jedáleň je tiež v prevádzke.

Mesto pripravilo pre deti zo zatvorených škôl alternatívny program. "Program pre deti ponúka Centrum voľného času, ktoré ho vie realizovať v rámci nepravidelnej činnosti priamo na školách a tiež v stacionároch na elokovaných pracoviskách na ul. Charkovskej, Popradskej a Starozagorskej," dodala Šnajdárová.

Do štrajku sa v Rožňave zapojili dve školy, avšak vyučovanie tam prebieha

Do štrajku učiteľov sa podľa informácií zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapojili i dve školy v Rožňave. Napriek tomu, že štrajk podporujú, vyučovanie tam prebieha v riadnom režime.

"Spojená škola Jána Amosa Komenského má vo svojej organizačnej zložke základnú, strednú a materskú školu. V týchto troch školách sa neučilo iba v pondelok (25.1.)," uviedla vedúca odboru školstva rožňavskej radnice Janka Mičudová. Spojená škola má celkovo 36 pedagógov. Na mape ISU stredná a materská škola stále figurujú. Ide skôr o morálnu podporu.

"Máme väčšinu detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Keď ich pustíme domov, tak potom nemajú ani to teplé jedlo. Je to zložité u nás. Nie je problém s tým, že ich nemajú rodičia kde dať, lebo väčšina z nich je nezamestnaná. V škole majú i teplo. Je to problém i pre žiakov, ktorí sú na internáte, aby boli jeden deň v škole a ďalší nie," uviedla riaditeľka spojenej školy Mária Prékop s tým, že štrajk podporujú. Dnes sa zúčastnia verejného stretnutia na podporu štrajkujúcich učiteľov v Košiciach, ktoré organizuje Iniciatíva košických učiteľov.

Mesto Rožňava má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti štyri základné školy, sedem materských škôl, základnú umeleckú školu a centrum voľného času.

Úplne zatvorené zostali v Žiline tri ZŠ, jedna vyučuje v obmedzenom režime

V súvislosti so štrajkom učiteľov zostali dnes v Žiline zatvorené tri základné školy (ZŠ) - Cirkevná základná škola (CZŠ) s materskou školou (MŠ) Dobrého pastiera, CZŠ Romualda Zaymusa a ZŠ s MŠ Žilina – Závodie. V ZŠ Limbová vyučujú iba žiakov prvého a druhého ročníka.

Do štrajku je podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu zapojených 70 pedagógov. "V ZŠ Limbová štrajkuje 22 učiteľov, v ZŠ s MŠ Školská v mestskej časti Závodie funguje školská družina (ŠKD) a MŠ, štrajkuje 34 učiteľov. V ďalších piatich školách je zapojených od jedného do šesť učiteľov, vyučovanie nebolo prerušené. Ide o ZŠ s MŠ Do Stošky (1), ZŠ Jarná (1), ZŠ Martinská (2), ZŠ Slovenských dobrovoľníkov (6), ZŠ Vendelína Javorku (4)," uviedol Čorba.

V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo päť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola (ZUŠ). "V ZŠ Ul. J. Kronera aj počas štrajku poskytujú deťom stravu v školskej jedálni a v ZŠ Ul. A. Stodolu a ZŠ A. Dubčeka sú v prevádzke školské jedálne a je zabezpečený výchovný program pre žiakov až po piaty ročník," dodala Kalmanová.

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pokračuje v štrajku šesť škôl - Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline (osem učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21), Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši (10), Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (jeden učiteľ) a Spojená škola v Nižnej (traja učitelia). "V školách je vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime je len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši," informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Cirkevná ZŠ Narnia v Banskej Bystrici opäť štrajkuje, vyučovala iba jeden deň

Cirkevná základná škola (ZŠ) Narnia v Banskej Bystrici sa opäť pripojila k učiteľskému štrajku. Prvé dva dni bola zatvorená, v stredu (27.1.) sa už učilo, dnes však znova zostala zavretá.

Ako škola informovala rodičov, "po dvoch dňoch štrajku sa v stredu večer medzi učiteľmi školy rozprúdila diskusia o tom, či v štrajku pokračovať, alebo nie. Na základe toho, ako sa štrajk vyvíja, sa veľká väčšina učiteľov vyjadrila, že by chceli štrajk ďalej svojím hlasom podporiť".

Učitelia si uvedomujú, že postoj rodičov k štrajku do veľkej miery ovplyvňujú možnosti, ako zabezpečiť starostlivosť o deti. ZŠ sa preto rozhodla ponúknuť dobrovoľnícku starostlivosť o žiakov prvého až piateho ročníka v čase od 7.30 do 15.00 h.

"Znamená to, že škola bude oficiálne zatvorená. Malá skupinka neštrajkujúcich učiteľov bude pracovať oficiálne, ale program pre tieto ročníky sme schopní zabezpečiť len vďaka tomu, že sa k nim pridá skupina učiteľov, ktorí sa vzdajú svojho platu a prídu do školy ako dobrovoľníci," dodáva vedenie ZŠ Narnia. Tento stav platí až do odvolania.

Do štrajku dnes vstúpili aj učitelia z gymnázia a ZŠ Š. Moysesa v Žiari nad Hronom

Učitelia Základnej školy na ulici Dr. Janského č.2. v Žiari nad Hronom pokračujú v štrajku aj dnes. Vyučovanie tak aktuálne prebieha len na I. stupni, rovnaká bude situácia v škole aj v piatok (29. 1.) Žiaci II. stupňa sú po tieto dni doma.

"Dnes a v piatok u nás štrajkuje 13 učiteľov. Ale keďže počet pedagogických zamestnancov, ktorí z iných dôvodov neprišli do práce, je toľko, že nevieme zabezpečiť vyučovanie pre celú školu, tak vyučovanie majú len deti z I. stupňa aj to v obmedzenej miere, teda štyri vyučovacie hodiny denne," priblížil riaditeľ školy Marek Baláž. Vyučovanie zabezpečujú aj s pomocou učiteľov II. stupňa, ktorí sa do štrajku nezapojili. Aktuálne už podľa jeho slov funguje Školský klub detí, a to od 6.00 h do 17.00 h.

Baláž vysvetlil, že štrajk, ktorý na škole trvá od pondelka 25. januára, neovplyvnil klasifikáciu. "Už minulý týždeň v piatok sme mali klasifikačnú poradu, kde boli všetky známky uzavreté a boli na internetovej žiackej knižke, odkiaľ tlačíme vysvedčenia," podotkol. Štrajk ovplyvní iba odovzdávanie vysvedčení, ktoré sa nebude konať v piatok, ale niekedy v budúcom týždni.

Od dnešného dňa vstúpilo do štrajku aj 17 zamestnancov žiarskeho Gymnázia Milana Rúfusa. Škola však aj napriek tomu nie je zatvorená a vyučovanie prebieha v upravenej forme. "K štrajku sme sa pridali podľa vzoru učiteľov z prvej základnej školy. Chceli sme vyjadriť solidaritu s nimi, lebo u nás na gymnáziu máme nadpriemerné podmienky, materiálne aj finančné, ale chceme byť solidárni s ostatnými učiteľmi," podotkol v tejto súvislosti jeden z členov štrajkového výboru na škole Norbert Nagy. Štrajkujúci učitelia dnes nenastúpili do školy a rovnako plánujú spraviť podľa jeho slov aj v piatok.

K štrajku sa dnes pripojili tiež zamestnanci Základnej školy s materskou školou Š. Moysesa v Žiari nad Hronom. "Keďže škola nie je schopná zabezpečiť organizáciu vyučovania, riaditeľka od štvrtka 28. 1. prerušila vyučovanie," informovala škola na svojej internetovej stránke s tým, že v prevádzke nebude základná škola, Školský klub detí a centrum voľného času.

Štrajkujúca ŽS Podzámska v Hlohovci pozýva rodičov na diskusiu

Počet stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorých pedagógovia sa zapojili do štrajku, sa aj dnes znížil o jednu školu na šesť.

V upravenom režime fungujú gymnáziá v Senici, Skalici, Seredi, Veľkom Mederi i Gymnázium Jána Hollého v Trnave, Obchodná akadémia vo Veľkom Mederi, Stredná odborná škola v Hlohovci. Štrajk ukončili na Strednej zdravotníckej škole v Dunajskej Strede. Štrajkuje naďalej aj súkromná škola Via Humana v Skalici, kde zostali študenti doma, a aj cirkevné Gymnázium Angely Merici v Trnave, kde sa vyučuje podľa upraveného režimu.

V Hlohovci zostáva zatvorená ZŠ Podzámska, kde na dnes pozývajú učitelia na 16. hodinu na diskusiu o problémoch v školstve širokú verejnosť, ZŠ na Ulici M. R. Štefánika i ZŠ sv. Jozefa. Všetky tri avizujú pokračovanie aj v piatok 29. januára.

V úplnom štrajku sú naďalej aj tri základné školy v Senici a tamojšia základná umelecká škola. Podľa vedúceho spoločného školského úradu v Senici Petra Kovačiča štrajk podporuje aj štvrtá senická ZŠ na Mudrochovej, tam sa však vyučuje.

Od dnes sa neučí na ZŠ Vajanského v Skalici, riadne vyučovanie by sa malo začať 2. februára.

V Trnave sa učí na všetkých školách, v piatich majú upravený režim. ZŠ Bottova ohlásila pre zvýšený počet zapojených učiteľov do štrajku na 28. a 29. januára zmenu, vyučovanie sa pre všetkých skončí o 11.40 hodine. V podobnom režime ide až do piatka aj ZŠ na Ulici M. Gorkého, na ZŠ Kornela Mahra majú upravený režim na 2. stupni. V Trnave štrajk podporuje najmenej šesť materských škôl.

Jediná zapojená škola na území Piešťan - ZŠ M. R. Štefánika zostáva úplne zatvorená najmenej do konca tohto týždňa.

V základnej škole doteraz štrajkovalo 18 z 20 učiteľov, pokračujú dvaja

Do štrajku učiteľov sa v Základnej škole v obci Ratková (okres Revúca), ktorú navštevuje 164 žiakov z 11 obcí, zapojilo počas prvých troch dní 18 z 20 pedagogických zamestnancov a vyučovanie na nej preto neprebiehalo. Ako TASR informoval riaditeľ školy Pavol Majerčík, dnes už škola fungovala v bežnom režime.

"V štrajku však stále zotrvávajú dvaja učitelia a pedagogický zbor naďalej plne podporuje požiadavky štrajkujúcich," priblížil s tým, že zatiaľ nie je jasné, či sa niektorí učitelia v nasledujúcich dňoch do protestu znova zapoja. "Uvidíme, čo sa bude diať a ako sa vyvinie celková situácia," dodal.

Klasifikačnú poradu mali v škole v piatok 22. januára a od pondelka 25. januára do stredy 27. januára bola škola zatvorená. "Dnes sa do práce vrátilo 16 zamestnancov. Dôvod je jedine ten, aby v piatok mohli byť žiakom odovzdané výpisy vysvedčení tak, ako majú byť, aby sme niečo nevhodne neovplyvnili," vysvetlil riaditeľ, podľa ktorého podnetom na návrat pedagógov určite nebola spokojnosť s doterajšími výsledkami štrajku.

Napriek tomu je podľa vlastných slov presvedčený, že protest pedagógov má zmysel. "Ak sa aj nesplnia tie tri požiadavky v rámci štrajku, aspoň sa rozpútala debata ohľadom stavu školstva. Verím, že rozpútaná zostane aj po voľbách," konštatoval Majerčík.

Medzi najväčšie problémy školy podľa neho patrí nedostatočné financovanie a neriešenie havarijných stavov v hlavnej budove a v telocvični zo strany štátu. Nedostatkom sú podľa neho tiež nízke platy začínajúcich učiteľov, pričom až na jednu výnimku všetci pedagógovia do ratkovskej školy dochádzajú z okolitých miest a dedín, čo predstavuje náklady navyše.