Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Koniec konfliktu na Ukrajine do roka čaká 51,8 % opýtaných

Ukrajinskí vojaci v piatok 16. decembra 2022 strieľajú z delostreleckého systému Pion na ruské pozície pri Bakhmute v Doneckej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR).

Bratislava 29. decembra (TASR) – Ukončenie vojnového konfliktu na Ukrajine počas roku 2023 očakáva 51,8 percenta opýtaných, opačný názor má 38,8 percenta respondentov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR).

Agentúra prieskum realizovala v čase od 6. do 12. decembra na vzorke 1000 respondentov reprezentatívnej voči populácii SR, ktorí odpovedali na otázku: "Očakávate v nadchádzajúcom roku 2023 ukončenie vojnového konfliktu na Ukrajine?"

Viac ako polovica, teda 51,8 percenta opýtaných očakáva, že v budúcom roku dôjde k ukončeniu vojnového konfliktu na Ukrajine (19,3 percenta si myslí, že určite áno, 32,5 percenta asi áno).

Naopak, 38,8 percenta opýtaných predpokladá, že v priebehu budúceho roka nedôjde k ukončeniu vojnového konfliktu na Ukrajine (25,8 percenta asi nie, 13 percent určite nie).

Ukončenie vojnového konfliktu mierne nadpriemerne očakávajú ženy, 34- až 49-roční respondenti, stredoškolsky vzdelaní s maturitou, obyvatelia Bratislavského, Trnavského a Prešovského kraja a občania inej ako slovenskej národnosti. Takisto voliči Aliancie–Szövetség, OĽANO, KDH, Maďarské fóra.

Pretrvávanie vojnového konfliktu mierne nadpriemerne uvádzajú muži, respondenti vo veku 18–33 rokov, vysokoškolsky vzdelaní respondenti. Rovnako aj obyvatelia Trenčianskeho, Žilinského a Košického kraja a voliči Smeru-SD, Republiky, Za ľudí a ĽSNS.