Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prieskum: Na svoju prevádzku potrebujú plyn takmer dve pätiny firiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Najväčšiu závislosť od dodávok plynu deklarovali firmy z oblasti spracovateľského priemyslu a strojárstva, horeca, veľko a maloobchodu.

Bratislava 17. júla (TASR) – Spolu 37 % firiem a živnostníkov na Slovensku využíva pre svoje podnikanie plyn, pričom ich podiel sa zvyšuje s rastúcou veľkosťou biznisu. Väčšina z nich by mala v prípade výpadku suroviny dve možnosti, a to buď hľadanie alternatívneho zdroja dodávok, alebo investície do technologických zmien. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu ČSOB medzi štyrmi stovkami živnostníkov a zástupov firiem na Slovensku, pripravený v spolupráci s agentúrou Datank.

"Dve tretiny (67 %) z nich by v prevádzke vedeli pokračovať po výpadku suroviny len po rozsiahlej a náročnej technologickej investícii. Zhruba päť percent opýtaných uviedlo, že sú od plynu závislí do takej miery, že majú pre každý prípad vytvorené veľké rezervy. Približne 38 % respondentov spomedzi tých, ktorí využívajú pre svoje podnikanie plyn, by situáciu vedelo zvládnuť pri menších úpravách prevádzky alebo technológií," uviedla v tejto súvislosti manažérka oddelenia pre živnostníkov, mikro a malé podniky v ČSOB Dáša Polláková.

Najväčšiu závislosť od dodávok plynu deklarovali firmy z oblasti spracovateľského priemyslu a strojárstva, horeca, veľko a maloobchodu.

Rovnaký prieskum realizovala aj sesterská banka v Českej republike medzi tamojšími firmami. Výsledky potvrdili obdobnú skúsenosť tamojších podnikateľov a firiem, keď 40 % z nich potvrdilo, že pre svoju prevádzku potrebujú dodávky plynu.

V priemere každá tretia česká firma využívajúca túto surovinu, by musela hľadať náhradné dodávky, alebo zastaviť prevádzku. Iba štyri percentá firiem spomedzi tých, ktoré plyn využívajú, majú vytvorené dostatočné zásoby. Štvrtina by si so zastavením dodávok plynu poradila menšími úpravami technológií a procesov a 37 % by čakali veľké investície.