Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Prieskum: Najdôveryhodnejšou inštitúciou v roku 2023 sa stala opäť SAV

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Najmenšiu mieru dôvery získali Národná rada SR (dôveruje jej úplne alebo skôr 20,6 percenta), súdny a právny systém (33 percent) a veľké firmy a korporácie (34,2 percenta).

Bratislava 12. júna (TASR) - Najnovšie meranie dôveryhodnosti inštitúcií na Slovensku potvrdilo, že Slovenská akadémia vied (SAV) je opäť najdôveryhodnejšou inštitúciou zo 14 porovnávaných. SAV úplne alebo skôr dôveruje 73,3 percenta respondentov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. TASR o tom informovala hovorkyňa akadémie Katarína Gáliková.

To, že sa SAV pravidelne od roku 2016 umiestňuje na popredných priečkach prieskumu dôveryhodnosti, je podľa predsedu SAV Pavla Šajgalíka nesmierne potešiteľné. "Znamená to toľko, že spoločnosť oceňuje výstupy SAV, ktoré sú prezentované na verejnosti. Tento potenciál by akadémia mohla využiť aj v budúcnosti, napríklad na boj s hoaxami a nepodloženými tvrdeniami," zhodnotil výsledok.

Podobne aj slovenské vysoké školy si udržujú vysokú mieru dôvery. Úplne alebo skôr im dôveruje 73,1 percenta respondentov. "Potešujúce je, že v čase všeobecného poklesu dôvery v inštitúcie na Slovensku sa na prvých miestach dôveryhodnosti umiestňujú spolu so Slovenskou akadémiou vied aj slovenské vysoké školy," uviedol riaditeľ Sociologického ústavu SAV Miloslav Bahna.

Najmenšiu mieru dôvery získali Národná rada SR (dôveruje jej úplne alebo skôr 20,6 percenta), súdny a právny systém (33 percent) a veľké firmy a korporácie (34,2 percenta).

Z hľadiska SAV je potešujúci aj dlhodobý trend poklesu podielu respondentov, ktorí na otázku o dôvere k SAV neuvádzajú odpoveď. Od výskumu v roku 2016 klesol tento podiel z 8,9 percenta na 5,7 percenta respondentov. Podiel respondentov, ktorí SAV dôverujú, je medzi respondentmi, ktorí na otázku vo výskume o dôvere voči SAV odpoveď uviedli, až 77,8 percenta.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1012 respondentov od 24. do 31. mája 2023.