Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Prieskum: Oznamovateľov korupcie vníma kladne 58 percent ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Oznamovatelia musia byť chránení pred šikanou, zastrašovaním či zverejnením ich identity, upozornila Dlugošová.

Bratislava 22. marca (TASR) – Oznamovateľov korupcie a podvodov (whistleblowerov) vníma pozitívne 58 percent ľudí, štát by im mal poskytovať právnu ochranu podľa 74 percent ľudí. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) urobila agentúra Focus na vzorke 1017 respondentov. Na tlačovej konferencii o tom v utorok informovala riaditeľka úradu Zuzana Dlugošová.

Korupciu alebo podvod na pracovisku siedmich vybraných subjektov by oznámilo 61 percent respondentov, neoznámilo by ju 35 percent respondentov, 45 percent respondentov bolo ochotných oznámiť korupciu priamo zamestnávateľovi. "Predstavuje to najvyšší podiel ochoty v porovnaní s ochotou oznamovať korupciu napríklad polícii (34 percent) a prokuratúre (21 percent). Sme presvedčení, že túto ochotu môžu podporiť funkčné interné systémy oznamovania nezákonných činností," konkretizovala riaditeľka úradu.

Pripomenula, že povinnosť mať ich zavedené majú zamestnávatelia na Slovensku už od roku 2015. "Mali by mať určenú zodpovednú osobu, ktorá prijíma a preveruje oznámenia zamestnancov. Kanály, cez ktoré tak môžu urobiť a mechanizmy na riadne preverenie podnetov. Oznamovatelia musia byť chránení pred šikanou, zastrašovaním či zverejnením ich identity," upozornila Dlugošová.

Riaditeľka ÚOO predstavila aj manuál, ktorý poskytuje návod, ako vhodne nastaviť efektívny oznamovací systém inštitúcie štátnej a verejnej správy. "Hlavné odporúčania sú umožniť podanie a preverenie aj anonymných oznámení. Zrozumiteľne informovať zamestnancov o možnostiach ochrany oznamovateľa. Vyžadovať nápravné opatrenia a kontrolovať ich zavedenie. Pravidelne overovať medzi zamestnancami dôveryhodnosť vnútorného oznamovacieho systému," dodala Dlugošová.