Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Po marcovom prepade sa dôvera občanov v políciu zvýšila

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V marci po vražde napríklad polícii dôverovalo 38 percent opýtaných, v novembri toho istého roka jej verilo 45 percent.

Bratislava 13. februára (TASR) - Dôvera občanov v národné inštitúcie sa po marcovom prepade v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v novembri 2018 zvýšila. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer.

V marci po vražde napríklad polícii dôverovalo 38 percent opýtaných, v novembri toho istého roka jej verilo 45 percent. Oproti priemeru EÚ, kde polícii dôveruje 72 percent respondentov, je však toto číslo pomerne nízke. Vláde SR v marci dôverovalo 21 percent opýtaných, v novembri už 32. Najdôveryhodnejšou slovenskou inštitúciou je armáda, ktorej verí 59 percent opýtaných.

"Udalosti z februára a marca minulého roka naozaj stoja za poklesom dôvery voči vláde a polícii. A práve relatívne úspešné vyšetrovanie a zatknutie podozrivých stojí za návratom tej dôvery," komentoval výsledky politológ Pavol Baboš.

O niečo vyššiu dôveru majú Slováci v európske inštitúcie. Európskej komisii dôveruje 43 percent opýtaných, Európskemu parlamentu 46 percent. Európskej únii vo všeobecnosti dôveruje 43 percent Slovákov a v priemere 42 percent občanov EÚ.