Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prieskum: S ponovembrovým vývojom je spokojných 27 percent Slovákov

Desaťtisíce obyvateľov Banskej Bystrice a okolia vyjadrili 27.novembra 1989 na Námestí SNP v Banskej Bystrici svoju podporu generálnemu štrajku. Foto: TASR/Peter Lenhart

V porovnaní súčasných samostatných krajín bývalého spoločného štátu sú s ponovembrovým vývojom o niečo spokojnejší obyvatelia Českej republiky.

Bratislava 16. novembra (TASR) - S doterajším vývojom, ktorý sa na Slovensku odohral od Novembra '89, je spokojných 27 percent dospelej populácie. Nespokojných je, naopak, 37 percent obyvateľov, zvyšná tretina zastáva neutrálny postoj. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti Median SK, ktorý v rámci kontinuálneho zberu dát hodnotí názory na spoločenské zmeny po Nežnej revolúcii.

Zo zistení prieskumu je ďalej zrejmé, že spokojnejší sú častejšie mladší, ktorí v čase Novembra '89 neboli na svete, respektíve boli deťmi a udalosti si nepamätajú. "Naopak, s ponovembrovým vývojom sú najmenej spokojní najstarší," priblížili autori kontinuálneho prieskumu, v ktorom ročne odpovedá 8000 slovenských respondentov vo veku od 14 do 79 rokov.

V porovnaní súčasných samostatných krajín bývalého spoločného štátu sú s ponovembrovým vývojom o niečo spokojnejší obyvatelia Českej republiky.

Pri porovnaní súčasnej situácie a obdobia pred rokom 1989 uvádza 33 percent dospelých respondentov, že situácia je lepšia (11 percent určite a 22 percent skôr áno). Necelá tretina - 31 percent - tvrdí opak (19 percent, že je skôr horšia, 12 percent, že je určite horšia), rovnako 31 percent zastáva neutrálne stanovisko, päť percent neuviedlo odpoveď. "Podobne ako v prípade hodnotenia vývoja od novembra 1989 aj v tomto prípade zastávajú negatívny názor častejšie muži, ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním, obyvatelia Košického kraja alebo ľudia z nižších socioekonomických skupín," dodali autori prieskumu.

Z odpovedí takisto vyplynulo, že vyše tretina dospelej populácie považuje ťažkosti, ktoré priniesli zmeny po roku 1989, za nevyhnutné, približne štvrtina (26 percent) zastáva opačný názor a vyše tretina respondentov je v odpovediach neutrálna.