Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Silné obavy z klimatickej zmeny má tretina dospelých

Na archívnej snímke z 15. januára 2022 para a dym stúpajú z elektrárne, ktorá sa nachádza pri bani na hnedé uhlie neďaleko mesta Bogatynia v Poľsku. Foto: TASR/AP

Výsledky ukazujú, že viac ako 75 percent obyvateľov súhlasí s tým, aby sa ekonomicky podporovali obnoviteľné zdroje energie.

Bratislava 28. júna (TASR) - Vyše tri štvrtiny Slovákov sa zhodujú, že klimatická zmena v súčasnosti prebieha. Dve tretiny pociťujú jej vplyv v každodennom živote. Obavy v súvislosti s klimatickou zmenou má tretina dospelých. Vyplýva to z výskumu, ktorý realizovala Katedra environmentálnych štúdií Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne a Inštitút 2050. Realizovaný bol reprezentatívnym dopytovaním na vzorke 1934 ľudí.

Približne tri štvrtiny Slovákov si želajú, aby sa do ochrany klímy viac ako doteraz aktívne zapojili priemyselné podniky a firmy, vláda, envirorezort, politici aj starostovia a primátori. "Väčšiu angažovanosť v znižovaní emisií očakáva väčšina z tých, ktorí uvažujú o voľbe OĽANO, SaS, Sme rodina, Hlas-SD, KDH, Za ľudí a Progresívneho Slovenska," povedal zakladateľ a riaditeľ Inštitútu 2050, sociálny a environmentálny psychológ Jan Krajhanzl.

Výsledky ukazujú, že viac ako 75 percent obyvateľov súhlasí s tým, aby sa ekonomicky podporovali obnoviteľné zdroje energie. Podporu výroby energie zo slnka, vetra a vody podporujú viac ako tri štvrtiny obyvateľov. Vyše trojpätinovú podporu má výroba energie z biomasy a geotermálnych zdrojov.

Tiež by sa podľa prieskumu mali vytvárať prírodné prvky na zadržiavanie vody v krajine, ekonomicky podporovať zatepľovanie budov a stavba budov nenáročných na energie a podporovať ekologické postupy v poľnohospodárstve.

Z prieskumu vyplýva, že Slováci nie sú ochotní platiť pre ochranu klímy vyššie ceny alebo dane. Štvrtina pripúšťa, že by znížila svoju životnú úroveň. Viac ako polovica by súhlasila so zmenou životného štýlu.

Slovenskej verejnosti nie sú často známe základné informácie o zmene klímy a jej ochrane, hodnotia autori prieskumu. "Veľká väčšina verejnosti napríklad nevie, že ku klimatickej zmene neprispieva diera v ozónovej vrstve, ako výrazne za posledné roky zlacnila výroba energie z obnoviteľných zdrojov alebo aké vysoké sú emisie skleníkových plynov Slovenska v porovnaní s inými krajinami," priblížili.

Dve tretiny Slovákov by si priali, aby sa slovenské neziskové organizácie viac zapojili do riešenia zmeny klímy. Viac ako polovica podporuje petície na ochranu klímy. Klimatické demonštrácie a štrajky schvaľujú menej ako tri desatiny dospelých.