Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Slováci si pamätajú grandiózne oslavy 1.mája bývalého režimu

Prvomájové oslavy v Bratislave 1. mája 1964. Pred tribúnou defilujú desaťtisíce pracujúcich. Na archívnej snímke živý obraz symbolizujúci 20. výročie Slovenského národného povstania. Foto: TASR - Alojz Prakeš

Až 98 percent z opýtaných si osobne alebo z rozprávania pamätá na prvomájové oslavy, ktorých tradícia prudko klesá.

Bratislava 1. mája (TASR) - Slováci si pamätajú grandiózne prvomájové oslavy bývalého režimu. Vyplýva to z telefonického prieskumu spoločnosti eCall Slovakia na reprezentatívnej vzorke 1504 respondentov.

Až 98 percent z opýtaných si osobne alebo z rozprávania pamätá na prvomájové oslavy, ktorých tradícia prudko klesá. Uviedol pre TASR generálny manažér spoločnosti eCall Slovakia Ľuboš Pajerský. Ďalej, ako vyplynulo z prieskumu, až 96 percent z respondentov prieskumu vie, že 1. máj pripadá na štátny sviatok – sviatok práce.

Na archívnej snímke člen predsedníctva ÚV KSČ prvý tajomník ÚV KSS Alexander Dubček predniesol slávnostný prejav.
Foto: TASR - Štefan Petráš


Počas tohto dňa až 60 percent z opýtaných preferuje oddych doma, v kruhu svojich najbližších. Každý štvrtý Slovák prežíva tento deň úplne bežne, 15 percent sa však chystá do práce.

"Slováci vnímajú dnešný sviatok ako deň voľna a až 92 percent opýtaných by prvý máj aj naďalej ponechali v zozname štátnych sviatkov, nakoľko tento deň sa väčšina z nás zasadzuje za dodržiavanie dlhoročných tradícií a zároveň štátny sviatok využívajú na oddych," dodal Pajerský.

Prvomájové oslavy v Bratislave z roku 1973.
Foto: TASR/Ján Lofaj