Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Sociálne siete využíva denne približne 60 percent Slovákov

Na archívnej snímke z 13. marca 2019 na obrazovke iPhonu sú ikonky Facebooku, služieb Instagramu a Messengeru. Foto: TASR/AP

Využívanie sociálnych sietí je jednou z najčastejších činností vôbec, ktoré Slováci na internete vykonávajú.

Bratislava 25. mája (TASR) - Sociálne siete využíva denne približne 60 percent obyvateľov Slovenska. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Go4insight na vzorke 1000 respondentov vo veku 15 – 79 rokov na prelome februára a marca 2021. TASR o tom informoval Rastislav Kočan z agentúry. Prieskum tiež ukázal, že na sociálnych sieťach sú už takmer všetci tínedžeri, ale aj polovica dôchodcov. Najpoužívanejšími sieťami na Slovensku sú Facebook, YouTube a Instagram. Prieskum realizovali metódou Multimode - kombináciou osobného a online dopytovania.

Na Slovensku využíva nejakú sociálnu sieť aspoň raz za mesiac 86 percent populácie Slovenska, na dennej báze 61 percent obyvateľov Slovenska, ukázal prieskum. Zároveň z neho vyplýva, že využívanie sociálnych sietí je jednou z najčastejších činností vôbec, ktoré Slováci na internete vykonávajú.

Prieskum tiež ukázal, že sociálne siete majú vo väčšej obľube ženy ako muži. Je úplne bežné, že plne „zosieťovaní“ sú aj ľudia nad 50 rokov. Viac ako polovica dôchodcov deklaruje, že využíva sociálne siete aspoň raz mesačne, tretina na dennej báze. Prieskum tiež ukázal, že medzi ľuďmi vo veku do 40 rokov sú mimo sociálnych sietí už len veľmi malé okrajové skupiny.

Aspoň raz do mesiaca využíva Facebook 76 percent obyvateľov Slovenska, v prípade YouTube je to 78 percent Slovákov a Instagramu 42 percent populácie. Twitter je podľa výsledkov prieskumu využívaný veľmi pasívne a jeho vplyv na Slovensku je skôr okrajový. Okrem Instagramu sú v najmladšej vekovej skupine (15 – 26 rokov) obľúbené hlavne siete Snapchat a Tik-tok.