Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Spoluprácu maďarských strán si želá 73 percent Maďarov v SR

Na snímke József Berényi, predseda Strany maďarskej komunity (SMK). Foto: SMK

Respondentov sa pýtali aj na sympatie k politikom. Najlepšie obstáli politik SMK József Berényi a predseda Most-Híd a exminister životného prostredia László Sólymos.

Bratislava 16. júla (TASR) - Spoluprácu maďarských strán formou zlúčenia strán alebo spoločnej kandidátky si želá 73 percent príslušníkov maďarskej národnosti na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý realizovala v dňoch 23.– 30. júna na vzorke 710 respondentov na objednávku strany Most-Híd. TASR o tom informoval člen predstavenstva Mosta-Híd Konrád Rigó.

Až 61 percent opýtaných Maďarov si myslí, že existujúce maďarské strany by sa mali zlúčiť do jednej. Dvanásť percent preferuje spoluprácu maďarských strán. Rovnako 12 percent v prieskume označilo, že by mala vzniknúť úplne nová maďarská strana, ktorá bude reprezentovať záujmy Maďarov na Slovensku. Takmer deväť percent sa prikláňa k tomu, že maďarské strany by si mali nájsť svojich partnerov medzi silnejšími slovenskými stranami a kandidovať vo voľbách na ich kandidátkach. Dve percentá zastávajú názor, že vôbec nie je potrebné, aby existovala samostatná maďarská etnická strana.

Respondentov sa pýtali aj na sympatie k politikom. Najlepšie obstáli politik SMK József Berényi a predseda Most-Híd a exminister životného prostredia László Sólymos. Berényi je sympatický takmer 57 percentám oslovených a Sólymos takmer 55 percentám.