Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Čo si myslia Slováci o nedeľnom zákaze predaja?

Na snímke zákazníci nakupujú s ochrannými rukavicami v predajni v obci Predajná v okrese Brezno, ktoré im poskytla predajňa pred vstupom 27. marca 2020, arhcívne foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Existujú oveľa lepšie riešenia, než by bol celoplošný zákaz predaja v nedeľu, uviedol to predstaviteľ platformy Ako dlho vydržíme Peter Papanek.

Bratislava 3. júna (TASR) - Existujú oveľa lepšie riešenia, než by bol celoplošný zákaz predaja v nedeľu. Zvlášť ak Slovensko čaká najhoršia ekonomická kríza v moderných dejinách. Uviedol to predstaviteľ platformy Ako dlho vydržíme Peter Papanek k prieskumu realizovanému agentúrou Focus uskutočnenému od 28. mája do 1. júna 2020 na vzorke 1010 respondentov. Prieskum si objednala platforma Ako dlho vydržíme a Iniciatíva slovenských maloobchodníkov.

Ak by sa situácia s nedeľným predajom vyriešila tak, že zamestnanec by mal právo odmietnuť prácu v nedeľu z dôvodu výhrady svedomia a zamestnávateľ by bol povinný to akceptovať, takéto riešenie by podľa prieskumu považovalo za dobré približne 7 z 10 opýtaných (69 %). Naopak, za zlé riešenie to v súčasnej situácii považuje len pätina respondentov (20 %). K otázke sa nedokázala vyjadriť desatina respondentov (11 %).

Riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik upozornil, že možnosť výhrady vo svedomí následne aj výrazne zmenila názor opýtaných na celkový zákaz.

"Ak by sa obyvatelia Slovenska mali rozhodnúť, či majú ostať maloobchodné prevádzky (s výnimkou čerpacích staníc, pohotovostných lekární a podobne) zatvorené v nedeľu aj po skončení sa koronakrízy alebo uprednostňujú riešenie, pri ktorom by ostali maloobchodné prevádzky v nedeľu otvorené s tým, že zamestnanec, ktorý nechce v nedeľu pracovať, to môže odmietnuť a zamestnávateľ to musí akceptovať, tak Slovensko sa rozdelí na dve polovice," vysvetlil.

Kým polovica respondentov (50 %) podľa neho uprednostňuje, aby ostali maloobchodné prevádzky zatvorené v nedeľu aj po skončení sa koronakrízy, druhá, takmer rovnako početná časť verejnosti (47 %) uprednostňuje riešenie, pri ktorom by ostali maloobchodné prevádzky v nedeľu otvorené s tým, že zamestnanec, ktorý nechce v nedeľu pracovať, to môže odmietnuť a zamestnávateľ to musí akceptovať. "A ak sa obyvateľov Slovenska opýtame, či by riešenie situácie prostredníctvom výhrady vo svedomí bolo podľa nich dobrým alebo zlým riešením, tak podiel kladných odpovedí sa zvýši takmer na 70 %," spresnil.

Slosiarik tiež doplnil, že medzi respondentmi, ktorí pred koronakrízou veľmi často alebo dosť často v nedeľu nakupovali v niektorej z maloobchodných prevádzok (celkovo 45 % celej vzorky) je pomer 33 % v prospech úplného zatvorenia prevádzok verzus 65 % za uplatnenie výhrady vo svedomí. Pokiaľ ide o pohľad týchto respondentov na to, či by bolo takéto riešenie dobré alebo zlé, podiel kladných odpovedí je až na úrovni 73 %.

"Nie je dôvod tlačiť obchody do zatvárania a znižovania pracovného fondu, ak by bola možnosť nechať rozhodnutie pracovať na zamestnancov. Tí, ktorí pracovať budú chcieť, nestratia príplatky za nedeľný predaj. Táto možnosť má zjavne podľa prieskumu agentúry Focus aj silnú podporu verejnosti," uzavrel Papanek.