Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Prieskum: Úroveň ochrany právnej istoty sa opäť oslabila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci Indexu právnej istoty hodnotili desať vybraných právnych aktov a opatrení z roku 2019.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Úroveň ochrany právnej istoty v roku 2019 opäť poklesla. Vyplýva to z anonymného prieskumu Slovenskej advokátskej komory (SAK), do ktorej sa zapojilo takmer 500 advokátov. V rámci Indexu právnej istoty hodnotili desať vybraných právnych aktov a opatrení z roku 2019. TASR o tom informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Najnegatívnejšie hodnotili komunikáciu viacerých sudcov a sudkýň s Marianom Kočnerom s cieľom ovplyvniť výsledok konaní. "Tento jav získal historicky najhoršie hodnotenie zo všetkých opatrení, ktoré boli dosiaľ v rámci Indexu právnej istoty posudzované," uviedla Donevová.

Negatívne hodnotili aj netransparentné rozhodovanie správnych orgánov spojené s absenciou databázy ich rozhodnutí. Taktiež nepredvídateľné posudzovanie prípustnosti dovolaní zo strany Najvyššieho súdu SR.

Úroveň ochrany právnej istoty podľa advokátov znížil aj proces výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR na pôde Národnej rady SR, "v dôsledku ktorého orgán súdnej ochrany ústavnosti zostal niekoľko mesiacov v neúplnom zložení".

Len dve z desiatich hodnotených opatrení zvýšili podľa advokátov v roku 2019 úroveň ochrany právnej istoty. "Uznesenie Ústavného súdu SR, ktorým pozastavil účinnosť zákona, ktorým sa moratórium na predvolebné prieskumy predĺžilo na 50 dní a činnosť komisie Súdnej rady SR vo vzťahu k sudcom podozrivým z nelegálneho alebo neetického konania v medializovaných kauzách," uzavrela hovorkyňa.