Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prieskum: Väčšina ľudí súhlasí s reguláciou hospodárenia poisťovní

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

K otázke konkurencie zdravotných poisťovní sa Slováci stavajú rozdielne, skonštatoval ÚDZS na základe prieskumu.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Väčšina Slovákov súhlasí s reguláciou hospodárenia zdravotných poisťovní. Slováci majú tiež záujem o doplnkové zdravotné poistenie. Vyplýva to z prieskumu pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý realizovala agentúra MNFORCE.

S tým, že hospodárenie zdravotných poisťovní by malo byť regulované, súhlasilo 70 percent respondentov. Za možnosť "určite áno" sa vyjadrilo 37 percent opýtaných a možnosť "skôr áno" uviedlo 33 percent opýtaných. K otázke sa negatívne postavilo šesť percent respondentov. ÚDZS poukázal tiež na to, že väčšina Slovákov hodnotí pozitívne jeho aktivity na reguláciu zisku.

K otázke konkurencie zdravotných poisťovní sa Slováci stavajú rozdielne, skonštatoval ÚDZS na základe prieskumu. V ňom sa približne polovica opýtaných vyjadrila, že konkurencia zdravotných poisťovní je prospešná. Naopak, polovica uviedla, že pre systém je lepšia existencia len jednej, štátnej zdravotnej poisťovne.

Prieskum tiež ukázal, že Slováci majú záujem o doplnkové zdravotné poistenie, predovšetkým v oblasti stomatológie a fyzioterapie. Viac ako tri štvrtiny opýtaných by sa dali pripoistiť v stomatológii, 70 percent zase v oblasti fyzioterapie. Viac ako 60 percent respondentov uviedlo, že by malo záujem o pripoistenie za vyšší štandard v nemocnici.

Prieskum sa uskutočnil od 21. do 27. februára na vzorke 1000 respondentov.