Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prieskum: Voľby by v máji vyhral Hlas-SD pred SaS a Smerom-SD

Na snímke sprava nezaradení poslanci NR SR Peter Pellegrini a Richard Raši. Foto: TASR - Martin Baumann

Do parlamentu by sa nedostala SNS so ziskom 4 percentá hlasov, Aliancia s 2,4 percenta ani Za ľudí s preferenciami na úrovni 2,1 percenta.

Bratislava 20. mája (TASR) - Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v polovici mája, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 18,2 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončila strana SaS, ktorú by volilo 14,3 percenta opýtaných. Tretia by bola strana Smer-SD so ziskom 13,5 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane.

Hnutie OĽANO by skončilo štvrté so ziskom 10,7 percenta hlasov, Progresívne Slovensko by podporilo 9,7 percenta opýtaných. KDH by získalo 7,7 percenta hlasov, Republika 6,2 percenta a Sme rodina 6,1 percenta.

Do parlamentu by sa nedostala SNS so ziskom 4 percentá hlasov, Aliancia s 2,4 percenta ani Za ľudí s preferenciami na úrovni 2,1 percenta. V NR SR by svojich poslancov nemalo ani Maďarské fórum (2 percentá), Dobrá voľba a Umiernení (1,5 percenta), rovnako ani Kotlebovci-ĽSNS, ktorých by volilo 1,1 percenta opýtaných.

Demokratická strana, Socialisti.sk, KSS, Život-národná strana a Národná koalícia získali v prieskume 0,1 percenta hlasov.

Hlas-SD by podľa výsledkov prieskumu získal 32 mandátov v parlamente, SaS by mala 25 poslancov, Smer-SD 24. Hnutie OĽANO by obsadilo 18 kresiel, Progresívne Slovensko 17. KDH by zastupovalo v parlamente 13 poslancov, Republika by mala 11 a Sme rodina desať miest.

Rozhodnutých, koho by volilo, je viac ako 69 percent opýtaných v prieskume, naopak, vyše 16 percent nevie, komu by dalo hlas. Vyše 14 percent respondentov sa vyslovilo, že by voliť nešlo.

Zber dát sa uskutočnil od 10. do 16. mája na vzorke 1000 respondentov.