Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prieskum: Väčšina ľudí verí, že slovenskí vedci získajú Nobelovu cenu

Na archívnej snímke zlatá medaila Nobelovej ceny. Foto: TASR/AP

Z prieskumu tiež vyplýva, že rovnaké percento ľudí (59 percent) si myslí, že výsledky slovenskej vedy dosahujú kvalitu svetovej vedy.

Bratislava 21. marca (TASR) - Takmer 60 percent (59 percent) ľudí si myslí, že slovenskí vedci raz získajú Nobelovu cenu. Vyplýva to z prieskumu zameraného na vnímanie vedy a vedcov na Slovensku, ktorý pre ocenenie Eset Science Award zrealizovala agentúra 2muse. Rovnaký názor zdieľa aj časť vedeckej komunity.

Slováci by podľa prieskumu mohli získať Nobelovu cenu za objav v oblasti medicíny (25 percent), technológií (11 percent) či fyziky (sedem percent). Tento názor podporujú aj oslovení vedci. Podľa laureáta ocenenia Eset Science Award Jána Duszu z Ústavu materiálového výskumu Slovenskej akadémie vied (SAV) je silným predpokladom medzinárodná spolupráca. "Myslím, že najväčšiu šancu majú naši vedci, ktorí pracujú v špičkových zahraničných ústavoch alebo vedci pracujúci na Slovensku v silnej zahraničnej spolupráci a zaoberajú sa aktuálnou témou. Na to, aby slovenská veda mala vo viacerých oblastiach medzinárodnú úroveň, však potrebuje silnejšiu podporu cez štátny rozpočet. Skvalitňovaniu vedy tiež pomáhajú iniciatívy súkromných firiem," povedal Dusza.

Ján Tkáč z Chemického ústavu SAV a prvý laureát ocenenia tvrdí, že slovenskí vedci sú kvalitní, v zahraničí sa nestratia a mnohí už pracujú na prestížnych pracoviskách. "Slovenskí vedci majú potenciál získať Nobelovu cenu. Na to, aby toto ocenenie získal vedec pracujúci na Slovensku, je potrebné systematicky podporovať kvalitný výskum," uviedol.

Z prieskumu tiež vyplýva, že rovnaké percento ľudí (59 percent) si myslí, že výsledky slovenskej vedy dosahujú kvalitu svetovej vedy. "Minulý rok som mala možnosť spoznať prácu slovenských vedcov. Príjemne ma prekvapilo, že vedci na Slovensku patria k najlepším na svete," povedala britská biologička Fiona Watt, ktorá bola v roku 2021 členkou medzinárodnej komisie ocenenia.

Nominácie na ocenenie Eset Science Award sú otvorené do 4. mája. Laureátov vo vedeckých kategóriách vyberie medzinárodná komisia, ktorú vedie nositeľ Nobelovej ceny.

Prieskum realizovali na vzorke 1008 respondentov v období od 15. do 18. októbra 2021.