Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prieskum:Zdravotníctvo podľa polovice opýtaných nie je prioritou štátu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Takmer polovica Slovákov považuje úroveň nášho zdravotníctva za najhoršiu v rámci krajín V4, uviedol riaditeľ prieskumnej agentúry Václav Hřích.

Bratislava 20. mája (TASR) – Takmer každý druhý obyvateľ Slovenska si myslí, že zdravotníctvo nie je pre štát prioritou. Vyše polovica ľudí vníma ako hlavný problém nedostatočné financovanie sektora. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý mapoval postoj Slovákov k zdravotníctvu a tiež ich osobnú starostlivosť o zdravie, najmä v oblasti prevencie. Prieskum sa realizoval od 5. do 11. apríla na vzorke 1000 respondentov. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s názorom nesúhlasí. Deklaruje, že zdravotníctvo je jednou z priorít vlády.

"Viac ako 55 percent z nich uviedlo, že jedným z hlavných problémov je nedostatočné financovanie zdravotníctva ako takého a 36 percent ľudí vníma chýbajúcu modernú diagnostiku a liečbu. Takmer polovica Slovákov považuje úroveň nášho zdravotníctva za najhoršiu v rámci krajín V4," uviedol riaditeľ prieskumnej agentúry Václav Hřích.

Prieskum tiež zisťoval, ako respondenti vnímajú Slovensko z pohľadu úmrtnosti na nádorové ochorenia. V tejto súvislosti takmer 53 percent ľudí predpokladá, že Slovensko patrí medzi najhoršie krajiny v Európe. "Existujú tu však výrazné rezervy v onkologickej prevencii občanov Slovenska - ako prioritu ju deklaruje 27 percent opýtaných, pričom v kategórii žien je to o niečo vyšší podiel, 33 percent," ozrejmil Hřích.

Najmä v skupine mladých ľudí sa podľa prieskumu vo výraznej miere dostáva pri starostlivosti o zdravie do popredia téma duševného zdravia. V kategórii do 33 rokov ho uvádza ako svoju prioritu 51 percent Slovákov. "V rámci celej vzorky opýtaných sa zamýšľa nad svojím duševným zdravím ako prioritou 36 percent respondentov, pričom aj v tejto kategórii existuje korelácia s úrovňou dosiahnutého vzdelania," doplnil riaditeľ agentúry.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


MZ SR reagovalo, že o tom, že zdravotníctvo je jednou z priorít vlády, svedčia aj kľúčové reformy, ktoré rezort pripravil a presadil. "Aktuálne sa nachádzame v období ich implementácie a ich pozitíva začnú pociťovať pacienti už v najbližšom období v podobe nových a zrekonštruovaných nemocníc, moderných prístrojov, nových ambulancií, v podobe moderného prístupu k chronicky chorým pacientom, v dostupnosti moderných a inovatívnych liekov," skonštatovali pre TASR z komunikačného odboru MZ SR. Aj týmito krokmi sa podľa rezortu znižuje investičný, prístrojový a spoločenský dlh voči slovenskému zdravotníctvu, "ktorý vznikol za dve desaťročia nezáujmu".

Aj v súvislosti s výsledkami prieskumu organizuje Asociácia na ochranu práv pacientov pilotný ročník verejného podujatia Deň ženského zdravia. Ten sa uskutoční 5. júna v bratislavskej Starej tržnici. "Vytvárame priestor na spájanie síl a celospoločenskú diskusiu, ako spoločne zlepšiť situáciu v systéme zdravotníctva v našej krajine tak, aby boli dievčatá a ženy na Slovensku po všetkých stránkach zdravšie a vyrovnanejšie. Veríme, že postupným výsledkom tejto iniciatívy, ktorej tradíciu práve zakladáme a ktorú plánujeme do budúcnosti ďalej rozvíjať, budú konkrétne kroky v oblasti prevencie, vzdelávania, prístupu k moderným terapiám a manažmentu zdravotnej starostlivosti pre všetky ženy na Slovensku," uviedla prezidentka asociácie Mária Lévyová.