Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prieskum: Obyvatelia sa najmenej zaujímajú o prácu krajov s Rómami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prieskum podľa predsedu SK8 a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča identifikoval viaceré problémy v samosprávach.

Bratislava 29. júla (TASR) - Obyvatelia sa zaujímajú o aktivity a projekty samosprávnych krajov, ktoré slúžia na ich rozvoj. Za najdôležitejšie považujú tie, ktoré sa týkajú zdravotníctva, ciest, kanalizácií či služieb pre seniorov. Za najmenej dôležité považujú prácu s Rómami. Obyvatelia tiež často neveria v transparentnosť využívania eurofondov. Vyplynulo to z prieskumu verejnej mienky zameraného na povedomie Slovákov o regiónoch, regionálnom rozvoji a kohéznej politike, ktorý iniciovalo Združenie samosprávnych krajov SK8.

O projektoch a aktivitách samosprávnych krajov počulo viac ako 43 percent opýtaných. Túto znalosť podľa prieskumu vykazujú najmä ľudia vo veku 35 až 54 rokov, vysokoškolsky vzdelaní alebo obyvatelia Bratislavského kraja. "Tí, ktorí majú znalosť niektorého z projektov, v prevažnej väčšine tvrdia, že tento projekt mal pozitívny dopad na rozvoj ich regiónu," skonštatovala Monika Martinková, projektová manažérka spoločnosti Median SK, ktorá prieskum pre SK8 realizovala.

Prieskum ukázal, že opýtaní informácie o aktivitách krajov čerpajú z internetových stránok (44 percent) a televízie (42 percent). Sociálne médiá ako zdroj informácií označilo viac ako 30 percent respondentov, noviny a časopisy 28 percent a približne 20 percent informačné materiály krajov a rozhlas.

Za najdôležitejšie aktivity krajov slúžiace pre rozvoj regiónu označili respondenti zdravotníctvo, budovanie ciest, diaľnic, budovanie kanalizácií, služieb pre seniorov, poľnohospodárstvo, vzdelanie alebo podporu bývania. "Za najmenej dôležitú pre rozvoj svojho regiónu považujú respondenti prácu s Rómami, takmer tretina považuje túto oblasť za zbytočnú," upozornila Martinková. Ide častejšie o ľudí nad 30 rokov, ľudí so stredným alebo nižším vzdelaním a výrazne častejšie šlo o respondentov zo Žilinského alebo Košického kraja.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Roman Hanc


Prieskum sa okrem iného zameral aj na proces prideľovania prostriedkov z fondov EÚ. Len 30 percent respondentov vníma proces prideľovania európskych peňazí a proces ich kontroly za transparentný. Polovica opýtaných označila tieto procesy za netransparentné. "Za netransparentné považujú tieto procesy častejšie muži, starší vo veku 50 až 69 rokov, alebo obyvatelia Trnavského kraja," uviedla Martinková.

Prieskum podľa predsedu SK8 a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča identifikoval viaceré problémy v samosprávach. Výsledky sa stanú témou rokovania najbližšieho stretnutia SK8. "Potvrdila sa prioritizácia tém ako zdravotníctvo či sociálne služby. Prekvapila ma však informácia o vnímaní dôležitosti práce s Rómami. V tejto oblasti musíme viac zabrať, je to otázka, ktorá nás bude v budúcnosti čakať," poukázal Viskupič.

Zdôraznil, že vnímanie slabej transparentnosti prideľovania prostriedkov EÚ má hlboké korene a na jej odstránení by mala mať záujem najmä politická scéna. "Ak verejnosť nebude dôverovať prerozdeľovaniu prostriedkov EÚ, nebudeme vedieť poctivo vysvetľovať kam európske zdroje idú a čo majú priniesť," skonštatoval Viskupič.

Prieskum sa realizoval v termíne od 11. do 18. mája na vzorke 1000 respondentov.