Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Priestorová dezinfekcia, alebo keď iba vetranie nestačí

Priestorová dezinfekcia, alebo keď iba vetranie nestačí Foto: New Aroma s.r.o.

Tím slovenských vedcov už počas prvej vlny pandémie koronavírusu vyvinul spôsob, ako v interiéroch účinne likvidovať patogény, vrátane vírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

Bošany 10. marca (OTS) - Spojenie príjemného s užitočným. Aj tak by sa dala označiť inovatívna biotechnológia z dielne slovenských vedcov v podobe dezinfekčných vonných olejov.

Princíp doplnkovej dezinfekcie interiérov, efektívnej proti baktériám, vírusom, hubám a plesniam, spočíva v rozptýlení biocídneho oleja v priestore pomocou difuzéra. "Patentovaná receptúra zmesi vonného esenciálneho oleja, na ktorý je naviazaný dezinfekčný prvok, roztriešti atomizačná dýza na miniatúrne čiastočky. Tieto sa vznášajú vo vzduchu a počas toho sa menia na plyn, ktorý svojou rozpínavosťou rovnomerne vypĺňa priestor. Dezinfekcia, v prípade niektorých produktov podporená nanočasticami, narúša tzv. ochranné štíty baktérií a vírusov, čím dochádza k ich likvidovaniu," vysvetľuje Michal Bartošovič, odborný garant spoločnosti New Aroma, ktorá svoj produkt uviedla na trh už na jar 2020.

Úlohou aromatizovaného oleja je nielen rozvoňať priestor. Pomáha tiež identifikovať, kde všade sa dezinfekčný prvok už dostal. Výsledná kompozícia neobsahuje alkohol, alergény či karcinogény, pričom látky obsiahnuté v produktoch pre použitie v dennej verzii sú pre ľudí a zvieratá neškodné. V závislosti od veľkosti a výkonnosti difuzéra je možné dezinfikovať interiéry áut, domov, bytov, kancelárií, ale tiež rozľahlé priestory nákupných centier, výrobných podnikov, hotelov, škôl či nemocníc. Práve v nemocniciach, kde difuzéry pomáhajú zvyšovať hygienický štandard pre pacientov a personál, boli vykonané praktické skúšky účinnosti. "Vykonali sme merania v nemocničnej ambulancii, v deň pred a v deň po aplikácií difuzéra. Výsledky ukázali, že za 24 hodín bolo zlikvidovaných takmer 50 percent patogénov v ovzduší. Ďalším testom bolo umiestnenie difuzéra v nemocničnej izbe, pričom za 24 hodín po jej opustení pacientom došlo k redukcii patogénov v ovzduší o takmer 80 percent," uviedla Jana Šefrániková Mikulášová, riaditeľka spoločnosti New Aroma.

Hoci dezinfekčné vonné oleje nenahradia pravidelné vetranie či dezinfekciu povrchov, laboratórne skúšky preukázali ich značný preventívny a dezinfekčný účinok, ktorý v spojení so štandardnými hygienickými opatreniami predstavuje účinný nástroj v boji s (nielen) novým koronavírusom. Vynález startupovej firmy z Bošian, ktorého účinnosť potvrdili okrem slovenských už aj zahraničné certifikované laboratóriá, využívajú významné priemyselné prevádzky i jeden z popredných obchodných reťazcov na Slovensku.

Ambíciou spoločnosti je čo najmasovejšie uplatnenie produktu nielen v súkromnej a komerčnej, ale i verejnej sfére. Práve v záujme podania pomocnej ruky vláde Slovenskej republiky a jej občanom spoločnosť New Aroma kontaktovala Úrad vlády i samotného premiéra Igora Matoviča a v prípade záujmu je pripravená rokovať o maximálne zvýhodnených podmienkach dodávky svojich produktov pre štát.