Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prihraničné obce sú pripravené pomôcť prípadným migrantom z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedia poskytnúť ubytovacie priestory i materiálnu pomoc.

Ubľa/Pinkovce 24. februára (TASR) – Obce v blízkosti ukrajinsko-slovenských hraníc sú na pomoc prípadným migrantom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine pripravené. Vedia poskytnúť ubytovacie priestory i materiálnu pomoc.

"Možností je veľa, ale jednoznačne sme pripravení pomáhať, ak to budú potrebovať zložky ochrany a obrany Slovenskej republiky," uviedla pre TASR starostka obce Ubľa v Sninskom okrese Nadežda Sirková s tým, že o konkrétnych možnostiach pomoci rokovalo uplynulý týždeň aj obecné zastupiteľstvo. "Dalo by sa prvých migrantov na pár hodín, prvé dni ubytovať napríklad v telocvični, v kultúrnom dome, kde sú sociálne zariadenia, kuchyne. Mohli by sme prvé dni zabezpečiť stravu, pokiaľ by migranti boli presťahovaní, prevezení do iných ubytovacích zariadení," ozrejmila. Ako doplnila, po telefonáte so svojím cezhraničným kolegom, starostom obce Veľké Berezné, kde očakávajú prílev migrantov z východnej časti Ukrajiny, sa na poskytnutí materiálnej pomoci pre svojich susedov dohodli viacerí starostovia prihraničných obcí v okrese.

Ochotu poskytnúť prípadnú pomoc prejavili aj prihraničné obce v okrese Sobrance. "Naši ľudia utekali smerom na hranicu, keď bola vojna, teraz, keď by utekali oni sem, tiež ich musíme prijať, veď to je ľudskosť. Samozrejme, že by sme pomohli tým ľuďom," povedal pre TASR starosta obce Pinkovce Ján Kočiš s tým, že sám je pripravený, v prípade potreby, ubytovať niekoľkých utečencov vo svojej vlastnej domácnosti.