Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra: Prijatých 785 utečencov by nebol konečný počet

Foto: TASR

Podľa Ministerstva vnútra SR, keď sa raz takýto mechanizmus zavedie, kvóty sa môžu zvyšovať prakticky neobmedzene.

Bratislava 1. júna (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR záväzné utečenecké kvóty odmieta. Podľa neho si treba napríklad uvedomiť, že v prípade utečencov nepôjde o konečné počty, nakoľko ich budú nasledovať rodinní príslušníci, o ktorých sa taktiež bude musieť postarať Slovenská republika. TASR informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

MV SR v odpovedi na otázky TASR sformulovalo viacero výhrad, pre ktoré utečenecké kvóty odmieta. Nejde pritom len o zlúčenie rodiny, na čo by utečenci mali podľa neho nárok.

„Nepoznáme pozadie týchto osôb, či už ide o ich vzdelanosť, kultúrne návyky a tradície, bezpečnostnú stránku a podobne. Nevieme, či sa dokážu u nás integrovať a nájsť si prácu. Je množstvo otázok ako politického, tak aj technického charakteru, ktoré je potrebné vyjasniť,“ konštatuje MV SR. Zároveň upozorňuje, že keď sa raz už takýto mechanizmus zavedie, kvóty sa môžu zvyšovať prakticky neobmedzene.

„Tiež je potrebné uvedomiť si, že keďže pôjde o osoby, ktoré by tu mali ostať v podstate natrvalo, mali by sa usídliť, integrovať, nájsť si prácu, nebudú môcť zostať žiť v utečeneckých táboroch. Po riadnom ukončení azylového konania im budeme musieť zabezpečiť trvalé bývanie,“ dopĺňa MV SR. Utečenci by mali na Slovensku voľný pohyb.

Európska komisia navrhuje v prvej fáze relokovať celkovo 40.000 utečencov z Talianska (24.000) a Grécka (16.000) do 23 členských štátov EÚ na základe prerozdeľovacieho kľúča počas nasledujúcich dvoch rokov. Má ísť o žiadateľov o azyl pôvodom zo Sýrie a Eritrey. Týkať sa to nebude Británie, Írska a Dánska, ktoré nie sú v tejto oblasti viazané dohodami s Bruselom.

Pre Slovensko je stanovená kvóta 1,96 percenta. To znamená 785 utečencov, z Talianska 471 a z Grécka 314. Členské štáty dostanú 6000 eur na každého relokovaného utečenca, čo v prípade SR predstavuje 4,71 milióna eur.