Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa budú prerozdeľovať po novom

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Vďaka upravenému mechanizmu sa vytvorí nová skupina obcí, ktoré získajú príspevok z Envirofondu.

Bratislava 26. mája (TASR) - Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa majú prerozdeľovať po novom. Vďaka upravenému mechanizmu sa vytvorí nová skupina obcí, ktoré získajú príspevok z Envirofondu. Ten budú môcť použiť na triedenie bioodpadu. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov. Vládny kabinet návrh schválil na svojom stredajšom rokovaní.

"Cieľom návrhu nariadenia je podporiť triedený zber a zvýšiť mieru recyklácie, predovšetkým biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností," tvrdí ministerstvo. Obce, ktoré chcú dostať príspevok, musia svoju žiadosť zaslať Environmentálnemu fondu do 30. júna príslušného roka. Príspevok získa obec, ak zabezpečuje zber bioopadu a jeho zhodnotenie, a v uplynulých troch rokoch jej nebola uložená sankcia za porušenie zákona alebo predpisu.

Envirorezort vysvetľuje, že ide o nenárokovateľný príspevok, a preto nevie predvídať, ktoré obce a v akej výške dostanú financie. "Nesprávne nastavený spôsob triedeného zberu môže mať za následok nezapojenie sa občanov do triedeného zberu, čo zníži príspevok. Naopak, správne nastavený spôsob triedeného zberu predpokladá zapojenie sa občanov do triedeného zberu, a tak sa zvyšuje možnosť získať aj vyšší príspevok," tvrdí.