Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Primátori hlavných miest V4 vyzývajú na boj s klimatickou zmenou

Primátor Bratislavy Matúš Vallo, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

K deklarácii sa postupne pripájajú aj ďalšie mestá.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Primátori štyroch hlavných miest krajín V4 – Matúš Vallo (Bratislava), Gergely Karácsony (Budapešť), Zdeněk Hřib (Praha) a Rafal Trzaskowski (Varšava) vyzvali Organizáciu Spojených národov a európske inštitúcie na intenzívnejší boj s klimatickou zmenou. Urobili tak v súvislosti s klimatickou konferenciou COP26 v Glasgowe. TASR o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta SR Katarína Rajčanová.

Zmyslom deklarácie je podľa jej signatárov spolupráca v prospech spoločného boja za zdravú planétu a dobre fungujúce demokracie. V liste adresovanom svetovým a európskym lídrom vyzývajú na zachovanie "cieľov Parížskej dohody v boji s klimatickou zmenou", ale aj na "potrebu väčšieho zapojenia miest a lokálnych komunít do tvorby politík a finančných nástrojov zameraných na boj s klimatickou zmenou".

Primátori štyroch stredoeurópskych miest, ktorí sú zároveň zakladateľmi Paktu slobodných miest zameraného na ochranu demokracie a demokratických hodnôt, deklarujú svoj záväzok posilniť úlohu miest ako klimatických lídrov v rámci svojich krajín. Zároveň hovoria o tom, že potrebujú aj dostatočné zdroje a právomoci.

Vo vyhlásení tiež poukazujú na úlohu miest a svoj záväzok v boji s klimatickou zmenou. Pripomínajú dôležitosť demokratických ideálov a sociálnu spravodlivosť pri uplatňovaní opatrení na zmierňovanie klimatickej zmeny.

"Klimatická zmena je aj tlakom na politické systémy a úspešnosť demokracie bude do značnej miery závisieť aj od schopnosti vysporiadať sa s takýmito existenčnými krízami a zmierňovať ich dosahy na komunity," dodali primátori.

K deklarácii sa postupne pripájajú aj ďalšie mestá.