Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: Primátori krajských miest budú sledovať vývoj zákona o odpadoch

Na radnici v Žiline sa 10. apríla 2015 konalo rokovanie primátorov krajských miest K8. Staronoví, ale aj noví primátori rokovali o aktuálnych témach, ktorým dominovalo predovšetkým financovanie verejnej správy a územnej samosprávy. Reálne príjmy za 1. kvartál tohto roka sú vyššie, ako sa očakávalo. Na snímke zľava riaditeľ kancelárie K8 Milan Galanda a primátori - Trenčína Richard Rybníček, Bratislavy Ivo Nesrovnal, Banskej Bystrice Ján Nosko, Prešova Andrea Turčanová, Žiliny Igor Choma, Nitry Jozef Dvonč, Košíc Richard Raši a zástupca primátora Trnavy Petra Bročku Matej Lančarič. Foto: TASR

Po rokovaní o tom informoval predseda Združenia K8 a primátor mesta Žilina Igor Choma.

Žilina 10. apríla (TASR) – Primátori krajských miest na dnešnom rokovaní združenia K8 v Žiline zobrali na vedomie zákon o odpadoch a budú ďalej sledovať vývoj situácie. Po rokovaní o tom informoval predseda Združenia K8 a primátor mesta Žilina Igor Choma.

„Sú tam veci, ktoré chceme sledovať, ako budú v reáli fungovať. Je tam pre nás nedoriešená najmä otázka opustených odpadov. Ale počkáme, ako sa bude celá problematika ďalej vyvíjať a v prípade potreby zaujmeme stanovisko,“ povedal Choma.




Doplnil, že primátori sa dnes venovali aj školskému zákonu a procesu jeho prípravy. „Bol navrhnutý a odkomunikovaný s ministrom ešte pred nejakým časom. V poslednom týždni však doznal niektoré zmeny, s ktorými nie sme celkom uzrozumení. Ešte uvidíme, ako v pondelok dopadne rokovanie tripartity k tomuto zákonu a potom rozhodnutie vlády. Ak hovorím o tom, čo sa zmenilo, je tam predovšetkým to, že zo zákona vypadla v tejto chvíli možnosť akéhosi korigovania, odvolávania a menovania riaditeľov škôl, či už stredných alebo základných škôl,“ podotkol predseda Združenia K8.

Na margo návrhu Slovenskej parkovacej asociácie uviedol, že K8 s ňou nebude uzatvárať zmluvu. „Táto kompetencia zostane jednotlivým mestám, ktoré sa môžu rozhodnúť, či uzavrú, alebo neuzavrú nejakú zmluvu alebo akúkoľvek dohodu so Slovenskou parkovacou asociáciou,“ dodal Choma.

Podľa košického primátora Richarda Rašiho má každé krajské mesto iný systém parkovania. „Od prevádzkovania parkovania mestom až po prevádzkovanie spoločnými podnikmi a mestskými organizáciami alebo súkromnými spoločnosťami. Každé mesto má individuálne potreby a každá z týchto foriem má výhody aj nevýhody. Myslím si, že ten, kto parkovanie prevádzkuje, si vie svoju alternatívu úspešne obhájiť. Každý si musí vybrať parkovanie, ktoré mu prejde a bude vyhovovať mestu a jeho obyvateľom,“ povedal Raši.

Primátori krajských miest prijali podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka pozitívne informáciu primátora Nitry a predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Dvonča, že vláda SR s veľkou pravdepodobnosťou potvrdí v nasledujúcom období pre samosprávy 70,3 percenta z podielových daní. „Už aj dnes nám stúpajú podielové dane. Čiže, je to pozitívny trend a tých 70,3 percenta bude pre samosprávy veľmi pozitívnych z hľadiska príjmovej časti rozpočtu. A najmä pre krajské mestá. To je jedna z kľúčových vecí, ktorú sme prijali ako záväzok vlády SR, ktorý vyrokoval ZMOS na čele s pánom Dvončom,“ uzatvoril Rybníček.