Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Primátori krajských miest K8 odmietajú návrh stavebného zákona

Na snímke zľava primátor Žiliny Peter Fiabáne, primátor Trenčína Richard Rybníček, primátorka Prešova Andrea Turčanová, primátor Trnavy Peter Bročka, primátor Bratislavy Matúš Vallo, primátor Banskej Bystrice Ján Nosko a primátor Košíc Jaroslav Polaček počas stretnutia primátorov krajských miest K8 v Trnave v piatok 11. júna 2021. Foto: TASR – Lukáš Grinaj

Hostiteľom rokovania K8 bol primátor Trnavy, ktorý na štvrtkovej spoločnej cyklojazde zdieľanými bicyklami predstavil primátorom niektoré z projektov, ktoré Trnava realizovala alebo realizuje.

Trnava 11. júna (TASR) – Primátori krajských miest združení v K8 odmietajú pripravovaný stavebný zákon. Sú rozhodnutí v prípade, ak bude v navrhovanej podobe predložený na rokovanie Národnej rady SR, prísť spolu s ďalšími primátormi a starostami protestovať pred budovu parlamentu. Povedal to po skončení rokovania K8 v Trnave primátor Trenčína a predseda Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Zákon pripravil úrad podpredsedu vlády SR pre legislatívu Štefana Holého, s ktorým zástupcovia samospráv vstúpili do rokovaní.

„My nevieme, čo z našich výhrad a návrhov bude akceptované, máme pocit, že na mnohé otázky, ktoré predkladajú naši odborníci, nevedia dať odborníci zo strany spracovateľa relevantné odpovede. Nemáme dobrý pocit z toho, ako sú odborne pripravení tí, ktorí zákon pripravovali,“
konštatoval Rybníček. Je to podľa neho absurdné a ponižujúce, takýto zákon sa podľa jeho názoru nepripravuje pol roka, ale najmenej dva.



Hostiteľom rokovania K8 bol primátor Trnavy Peter Bročka, ktorý na štvrtkovej spoločnej cyklojazde zdieľanými bicyklami predstavil primátorom niektoré z projektov, ktoré Trnava realizovala alebo realizuje. Bročka uviedol, že na piatkovom rokovaní boli témami financovanie samospráv, eurofondy - dočerpávanie aktuálneho obdobia a príprava nového, zber bioodpadu, ktorý, s výnimkou Bratislavy a Košíc, beží vo všetkých mestách. Združenie K8 má rotujúce predsedníctvo, po Petrovi Bročkovi ho na nasledujúci polrok prevezme primátor Žiliny Peter Fiabáne a podpredsedom bude primátor Nitry Marek Hatas.

Stanovisko podpredsedu vlády SR Š. Holého k vyjadreniam združenia K8


Zásadne odmietame vyjadrenia združenia K8, kde jeho predstavitelia tvrdia, že nový stavebný zákon či zákon o územnom plánovaní nechránia občanov a vylučujú ich zo stavebného konania. Práve naopak, ideme mestám pomáhať riešiť územné plánovanie. Jasné pravidlá schválené zastupiteľstvom a pripomienkované občanmi určia, čo sa kde bude môcť stavať. Územný plán bude podkladom, z ktorého bude úplne jasné a logické, aká stavba sa kde môže alebo nemôže stavať. Ten si občan kedykoľvek pozrie tak, ako sa teraz pozerá na Google mapu.

Jediní, kto sa majú báť zmien v stavebnom zákone sú vybavovači, podvodníci a ľudia s nečistými úmyslami. Takí, ktorí profitujú na súčasnom neprehľadnom stave.

Dôležité je tiež zopakovať, že mestá si samé určia v územnom pláne pravidlá, kde sa čo bude môcť stavať. Nie úrad. Nie vláda, ale mestá si pripravia, schvália a definujú územný plán a jeho pravidlá. Jednotná metodika a zásady územného plánovania a územné plány ako také budú čitateľnejšie a zrozumiteľnejšie aj pre bežného občana.

Je naozaj smutné, že predstavitelia združenia K8 dlhodobo produkujú tlačovky a vyhlásenia, kde iba útočia a spochybňujú odborníkov, ktorí pracujú na novom stavebnom zákone a zákone o územnom plánovaní, pričom oni sami však neboli schopní a ochotní sa zúčastniť pracovných rokovaní k týmto návrhom zákonov.

TASR informovali z Kancelárie podpredsedu vlády SR.