Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Primátorka Prešova odovzdala pápežovi ako dar drevorezbu sv. Jozefa

Na snímke veriaci na priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove tesne pred 8.00 hod. Prešov, 14. septembra 2021. Foto: TASR - Milan Kapusta

Drevorezbu vyhotovil špeciálne pre pápeža Františka umelecký rezbár Jaroslav Bujňák z Brezovice.

Prešov 14. septembra (TASR) - Mesto Prešov pripravilo pre pápeža Františka dar v podobe drevorezby z lipy vyobrazujúcej svätého Jozefa pri práci s drevom. V utorok počas návštevy Prešova ho Svätému Otcovi odovzdala primátorka Prešova Andrea Turčanová. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

"Myšlienka vychádza z toho, že svätý Jozef je patrónom mesta Prešov. Ďalšou spojitosťou je, že práve tento rok vyhlásil pápež František mimoriadny rok sv. Jozefa pri príležitosti 150. výročia vyhlásenia ženícha Panny Márie za patróna celej cirkvi. Zároveň sme chceli, aby bol tento dar pre pápeža spomienkou na návštevu Slovenska, ktorej motto znie: S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom," uviedol Tomek.

Drevorezbu vyhotovil špeciálne pre pápeža Františka umelecký rezbár Jaroslav Bujňák z Brezovice. "Autor umiestnil postavu svätého Jozefa do pomyselného rámu, ktorého tvar kopíruje siluetu Kriváňa, symbolu Slovenska, lemovaného národnou trikolórou," dodal Tomek.