Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prioritou J. Mikloška bude i duševné zdravie či chudoba

Na snímke nový komisár pre deti Jozef Mikloško počas tlačovej konferencie v Bratislave v stredu 1. júna 2022. Mikloško predstavil programový zámer a priority pre nastávajúce funkčné obdobie v úlohe komisára. Foto: TASR - Jakub Kotian

Nový komisár pre deti zdôraznil, že chce presadzovať záujmy všetkých detí.

Bratislava 1. júna (TASR) - Prioritou nového komisára pre deti Jozefa Mikloška budú témy duševného zdravia či chudoby. Sústrediť sa chce tiež na problémy vyňatých detí či marginalizovaných skupín. Uviedol to na stredajšom tlačovom brífingu.

Mikloško zdôraznil, že chce presadzovať záujmy všetkých detí. "Hlavnou prioritou bude spojenie sa pre deti. Chceme sa prepájať naprieč názorovými spektrami, pretože deti si to zaslúžia," dodal.

Nevyhnutným je podľa neho monitoring problémov detí. "Chcem mapovať, čo deti naozaj trápi, či už prostredníctvom priamej komunikácie alebo rôznych výskumov," ozrejmil.



Na problematiku chce Mikloško upozorňovať aj v spolupráci s vyslancami dobrej vôle. "Sú to známe osobnosti, ktoré by hovorili o deťoch," spresnil. Zasadiť sa chce tiež o podporu tých, ktorí sa o deti starajú.

Poslanci Národnej rady (NR) SR Mikloška do funkcie detského ombudsmana zvolili 25. mája. V úrade nahradil Vieru Tomanovú. Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch či úradoch.