Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Prioritou počas sucha je zásobovanie občanov vodou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Dôsledkom nízkych stavov vody v tokoch a nádržiach je nespokojnosť časti odberateľov a užívateľov. MŽP v tejto súvislosti uviedlo, že každá vodná nádrž bola projektovaná a vybudovaná na nejaké účely.

Bratislava 29. júla (TASR) - Prioritou Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v období extrémneho sucha je zásobovanie občanov pitnou vodou. V mnohých lokalitách je podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku extrémne nízky stav vodných tokov, čo sa prejavuje aj na stavoch vody vo vodných nádržiach. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie envirorezortu.

"V situácii dlhotrvajúcich horúčav a extrémneho sucha ministerstvo stavia na prvé miesto zásobovanie občanov pitnou vodou, ako aj ochranu životného prostredia, v tomto prípade najmä živočíchov a biotopov viazaných na vodu," skonštatovalo tlačové oddelenie. Tomu sa podľa rezortu podriaďujú aj manipulačné poriadky vodných nádrží.

Dôsledkom nízkych stavov vody v tokoch a nádržiach je nespokojnosť časti odberateľov a užívateľov. MŽP v tejto súvislosti uviedlo, že každá vodná nádrž bola projektovaná a vybudovaná na nejaké účely. Prioritou bolo väčšinou zabezpečenie dostatku vody na rôzne účely v toku pod nádržou a ochrana pred povodňami, prípadne výroba elektrickej energie. "Ďalšie účely, medzi ktoré patrí aj rekreácia, boli a sú účelmi doplnkovými," poukazuje rezort s tým, že najdôležitejšou prioritou v období sucha je zabezpečenie dostatku pitnej vody.

MŽP podľa vlastných slov vykoná účelovú kontrolu rozhodovacej činnosti okresných úradov v oblasti schvaľovania manipulačných poriadkov vodných stavieb.