Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SIS sa pri organizovanom zločine zamerala na ekonomickú kriminalitu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

V prípade tabakových výrobkov SIS monitorovala pašovanie nezdaneného tovaru, ktorý bol do SR privážaný z Ukrajiny.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Prioritami Slovenskej informačnej služby (SIS) v rámci boja proti organizovanému zločinu boli vlani zločinecké skupiny zaoberajúce sa závažnou ekonomickou trestnou činnosťou a pôsobenie balkánskych a ruskojazyčných skupín na Slovensku. Vyplýva to zo správy o jej činnosti za rok 2020.

V rámci ekonomickej kriminality zamerala SIS pozornosť na podvody s nadmernými odpočtami DPH a s nelegálnym krátením daní z príjmu. „V prípade tabakových výrobkov SIS monitorovala pašovanie nezdaneného tovaru, ktorý bol do SR privážaný z Ukrajiny. Pašovanie tabakových výrobkov bolo riadené ukrajinskými organizovanými skupinami, ktoré spolupracujú s domácimi zločineckými skupinami pôsobiacimi na východnom Slovensku,“ spresnili.

V súvislosti s pôsobením medzinárodného organizovaného zločinu z Balkánu na území SR spomína najmä snahy získať povolenie na pobyt v SR a tým vytvorenie bezpečného zázemia a získanie možnosti pohybu v priestore EÚ. „Na našom území sa snažia legalizovať príjmy z trestnej činnosti legálnymi podnikateľskými aktivitami, ale zároveň tu páchajú závažnú trestnú činnosť,“ podotkli.

Na medzinárodný obchod s drogami sa zameriavali albánske zločinecké skupiny. „Albánsky organizovaný zločin dlhodobo profituje predovšetkým z dovozu a z distribúcie drog v EÚ, ktoré prišli do Európy tzv. balkánskou cestou alebo zo stredomorských prístavov,“ spresnili s tým, že v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou SIS polícii odstúpila informácie o viacerých výrobcoch a distribútoroch drog, ako aj anabolických steroidov.

Príjemcom postúpila aj informácie o prípadoch spolupráce príslušníkov Policajného zboru (PZ) a justície s osobami páchajúcimi nelegálnu činnosť. „Boli tiež získané informácie, ktoré zakladajú podozrenia, že korupčným konaním niektorých príslušníkov PZ, sudcov a prokurátorov boli účelovo stíhaní viacerí podnikatelia a boli pripravení o značný majetok,“ podotkla SIS v správe. Boli získané aj poznatky o niektorých príslušníkoch Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorí mali väzneným osobám pochádzajúcim zo zločineckých skupín umožňovať požívať nezákonné výhody.