Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ČIERNY KAŠEĽ NA SLOVENSKU: Prípady pribúdajú

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Najvyššia chorobnosť bola v Prešovskom kraji a celkovo u detí do jedného roka.

Bratislava 3. februára (TASR) – Prípadov čierneho kašľa na Slovensku v posledných rokoch pribúda. Výrazný vzostup u očkovaných aj neočkovaných detí sa zaznamenáva od roku 2008, vyplýva z najnovšej správy o zdravotnom stave obyvateľstva SR.

"Chorobnosť nedosahuje také hodnoty ako počas predvakcinačnej éry. Za ostatné roky dochádza k opätovnému nárastu prípadov pertussis s vrcholom každé dva roky až päť rokov," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

V rokoch 2019 a 2020 lekári nahlásili 700 prípadov ochorení, čo je podľa správy oproti päťročnému priemeru nárast o 85 percent. V roku 2021 išlo o približne 80 prípadov. "Ochorenie môže mať podobné príznaky ako ochorenie COVID-19, nemuseli byť preto počas pandemického obdobia správne diagnostikované. Do úvahy však treba brať aj cykly s vrcholom každé dva roky až päť rokov, v ktorých ochorenie prebieha. K obmedzeniu šírenia čierneho kašľa mohlo prispieť aj prekrytie horných dýchacích ciest respirátormi," doplnila Račková.

Najvyššia chorobnosť bola v Prešovskom kraji a celkovo u detí do jedného roka. "U dospelých osôb vo vekových skupinách nad 20 rokov sa zaznamenalo 526 ochorení," uvádza sa v správe. Ochorenia sa vyskytli väčšinou sporadicky, vyskytlo sa aj 18 epidémií.

Najúčinnejšou prevenciou proti čiernemu kašľu je podľa ÚVZ očkovanie. Na Slovensku sa očkujú dojčatá od druhého mesiaca veku tromi dávkami, preočkováva sa v šiestom roku a v 13. roku života. "Pretože bol evidovaný posun vekovo špecifickej chorobnosti z vekovej skupiny nularočných na vekovú skupinu 15- až 19-ročných, v roku 2010 sa na Slovensku zaviedlo preočkovanie adolescentov v 13. roku života," spresnila hovorkyňa.

Čierny kašeľ je akútne respiračné ochorenie, prejavujúce sa typickým záchvatovitým kašľom trvajúcim aj niekoľko týždňov. Na liečbu sa využívajú antibiotiká, ktoré znižujú výskyt komplikácií. Súčasťou liečby je aj tlmenie príznakov, najmä kašľa. Ochorenie bývalo v minulosti často sprevádzané mnohými komplikáciami. Pred zavedením očkovania sa vyskytovalo na Slovensku 220 až 460 prípadov na 100.000 obyvateľov. Po zavedení pravidelného povinného očkovania v roku 1958 chorobnosť výrazne poklesla, pripomenul ÚVZ SR.