Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Pripomíname si Nežnú revolúciu, oslavuje známy režisér Danny DeVito

Foto: Teraz.sk/TASR

Presne 55 rokov by sa dnes dožil americký hudobník a spevák JEFF BUCKLEY, ktorého preslávil jedinečný hlas s rozsahom takmer štyri oktávy.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Už 32 rokov uplynulo od násilného zásahu poriadkových síl proti demonštrantom, ktorý sa odohral 17. novembra 1989 na Národní třídě v Prahe. Odštartoval Nežnú revolúciu, ktorá viedla k pádu komunistického režimu v Československu. Na Slovensku i v Českej republike je 17. november štátnym sviatkom a pripomíname si ho ako Deň boja za slobodu a demokraciu.

S obdobím minulého režimu je spojené aj meno českej herečky VLASTY CHRAMOSTOVEJ. Stala sa jednou z prvých signatárok Charty 77. Pamätať si ju môžeme z filmov Až přijde kocour, Bílá paní, Je třeba zabít Sekala, či z majstrovskej klasiky Spalovač mrtvol, kde si zahrala po boku Rudolfa Hrušínskeho. Od narodenia herečky dnes uplynie 95 rokov.

"Vyplatím odmenu 12.000 frankov tomu, kto vymyslí nejaký spôsob, ako by sa dalo jedlo uchovať dlho čerstvé!", vyhlásil v roku 1795 vojvodca a neskorší francúzsky cisár Napoleon Bonaparte. Kuchár NICOLAS APPERT sa výzvy chytil a vyvinul metódu konzervovania potravín ich uskladnením v hermeticky uzatvorenej sklenenej nádobe a tepelnou sterilizáciou. Vynálezca sa narodil 17. novembra 1749.


Zhodou okolností v ten istý deň v roku 1865 objavil francúzsky chemik LOUIS PASTEUR, že miernym zahriatím možno znížiť počet mikróbov vo výrobkoch. Proces nesie meno pasterizácia po svojom objaviteľovi.


Presne 55 rokov by sa dnes dožil americký hudobník a spevák JEFF BUCKLEY, ktorého preslávil jedinečný hlas s rozsahom takmer štyri oktávy. Kariéru umelca však predčasne ukončila tragédia - mal len tridsať rokov, keď sa utopil.


Videli ste aspoň jeden z filmov Taxikár, Zúriaci býk, Kráľ komédie, Posledné pokušenie Krista, Mafiáni, Vek nevinnosti či Skrytá identita? Pod všetky tieto uznávané snímky sa podpísal režisér a scenárista MARTIN SCORSESE. Umelec, ktorý je držiteľom Oscara, má dnes 79 rokov.

Danny DeVito, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Len o dva roky mladší je herec, režisér a producent DANNY DeVITO známy z filmov Prelet nad kukučím hniezdom, Honba za drahokamom alebo Dvojičky. Nebola mu síce do vienka daná výška, ale o jeho talente niet pochýb. Dnes oslavuje 77 rokov.


Pred 74 rokmi sa v Bratislave narodila ekonómka a politička BRIGITA SCHMÖGNEROVÁ. Bývalá ministerka financií a podpredsedníčka prvej vlády Mikuláša Dzurindu bola tiež viceprezidentkou Európskej banky pre obnovu a rozvoj v Londýne.

Brigita Schmögnerová, foto z archívu.
Foto: TASR/ Tomáš Halász


Meniny má dnes Klaudia. Nositeľky tohto mena pozorne sledujú život okolo seba. Majú ozajstný zmysel pre priateľstvo a sú prevažne svedomitými študentkami.


V roku 1873 spojením miest Budín, Pešť a Óbuda vzniklo mesto Budapešť, hlavné mesto Maďarska.