Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pripomíname si obete holokaustu, narodil sa W. A. Mozart

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 49 rokmi sa definitívne skončila vojna vo Vietname, keď 27. januára 1973 v Paríži podpísali mierovú zmluvu zástupcovia severného Vietnamu, južného Vietnamu a USA.

Bratislava 27. januára (TASR) - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov v roku 2005 vyhlásilo 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k 27. januáru 1945, keď Červená armáda oslobodila koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.


V tento deň, ale v roku 1944, sa definitívne skončila blokáda Leningradu, dnešného Petrohradu. Počas 872 dní trvajúcej blokády zahynulo približne 650.000 obyvateľov mesta.


LEWIS CARROLL, rodným menom Charles Lutwidge Dodgson, autor svetoznámeho diela Alica v krajine zázrakov, ale aj matematik a fotograf, sa narodil pred 190 rokmi.


Každý žiak sa určite stretol s veršami balady Žltá ľalia. Jej autorom bol štúrovský básnik JÁN BOTTO, ktorý sa narodil pred 193 rokmi.


Autorkou obľúbených rozprávok o Osmijankovi bola KRISTA BENDOVÁ. Spisovateľka, ktorá do príbehov pre deti vniesla veľkú dávku osobitého humoru, sa narodila pred 99 rokmi.


Tento deň spája dve udalosti z roku 1967, ktoré súvisia s vesmírom. Prvou bol podpis Zmluvy o mierovom využití kozmického priestoru, ktorú podpísali Spojené štáty americké (USA), Sovietsky zväz a Spojené kráľovstvo.

Druhá, z kategórie tragických, sa udiala pri simulovanom štarte kozmickej lode Apollo 1. Počas neho vypukol požiar, v dôsledku ktorého zahynuli všetci členovia posádky: VIRGIL IVAN GRISSOM, EDWARD HIGGINS WHITE a ROGER CHAFEE.


Pred 49 rokmi sa definitívne skončila vojna vo Vietname, keď 27. januára 1973 v Paríži podpísali mierovú zmluvu zástupcovia severného Vietnamu, južného Vietnamu a USA.


Jednou z prvých slovenských profesionálnych herečiek bola HANA MELIČKOVÁ, ktorá sa narodila pred 122 rokmi.


K popredným slovenským herečkám patrí aj MARTA SLÁDEČKOVÁ. Dlhoročná členka Divadla Astorka Korzo´90 oslávi dnes svoje 64. narodeniny.


V kultových filmoch režiséra Ingmara Bergmana účinkovala švédska herečka INGRID LILIAN THULINOVÁ, ktorá sa narodila pred 96 rokmi.


BRIDGET FONDOVÁ, americká herečka, známa z filmov Krstný otec III., či Jackie Brownová, oslávi svoje 58. narodeniny.


Svoje 74. narodeniny oslávi legendárny rusko-americký baletný tanečník a herec MICHAIL BARYŠNIKOV.


Pred 134 založili svetoznámu neziskovú spoločnosť National Geographic.


BOHDAN WARCHAL, dlhoročný vedúci a zakladateľ Slovenského komorného orchestra, sa narodil pred 92 rokmi.


V repertoári Bohdana Warchala nechýbali skladby rakúskeho hudobného skladateľa WOLFGANGA AMADEA MOZARTA. Autor svetoznámych opier, symfónií, alebo klavírnych koncertov, sa narodil pred 266 rokmi, 27. januára 1756.


Publicista, editor, prekladateľ a novinár JÁN KAMENISTÝ má dnes 81 rokov.


Najeurópskejší ruský spisovateľ IĽJA ERENBURG, autor okrídlenej frázy: "Uvidieť Paríž a zomrieť," sa narodil 27. januára 1891.


Meniny oslavujú Bohušovia. Ich meno má český pôvod a vo voľnom preklade znamená "Bohu sláva". Odvodené je od mena Bohuslav, Bohumil.