Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pripravenosť pomôcť pacientom z južnej Moravy deklaruje päť nemocníc

Na archívnej snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Posádky záchrannej zdravotnej služby previezli piatich pacientov do nemocníc v Brne a Kyjove, jedna imobilná pacientka bola prevezená do náhradného ubytovania.

Bratislava 25. júna (TASR) – Pripravenosť prijať pacientov po štvrtkovej (24. 6.) búrke a tornáde na južnej Morave deklarovalo päť nemocníc na slovenskej strane. Ide o Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB), Fakultnú nemocnicu Trnava a nemocnice v Myjave, Malackách a Skalici. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"Všetky tieto nemocnice deklarovali pripravenosť prijať a ošetriť väčší počet pacientov," skonštatoval šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR ešte vo štvrtok večer prijalo hovor z brnianskeho operačného strediska so žiadosťou o zdravotnícku pomoc. Slovenský rezort zdravotníctva preto vydal pokyn na vyslanie zdravotníckej pomoci. Vydaný bol siedmim ambulanciám záchrannej zdravotnej služby z Bratislavy a štyrom ambulanciám z trnavského regiónu. „Štyri posádky boli v prípade potreby pripravené na zásah z Trenčianskeho samosprávneho kraja,“ poznamenal Lengvarský.

"Pomoc pre oblasť, ktorá pripomína scény z vojny, odštartoval telefonát, ktorý sme prijali včera o 20.20 h na linke tiesňového volania 155. Volali nám z operačného strediska ZZS Brno a požiadali o pomoc," podotýka operačné stredisko ZZS SR na sociálnej sieti. Do dvoch minút kontaktovali štátneho tajomníka MZ SR a informovali ho o situácii a požiadavke o pomoc. Slovensko vyslalo 11 posádok z Bratislavy a Trnavského kraja, ďalšie štyri boli pripravené z Trenčianskeho kraja.

Posádky záchrannej zdravotnej služby previezli piatich pacientov do nemocníc v Brne a Kyjove, jedna imobilná pacientka bola prevezená do náhradného ubytovania v Mikulčiciach.

Oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave zasiahli vo štvrtok silné búrky, ku ktorým sa pravdepodobne pridalo aj tornádo. Záchranári potvrdili tri obete na životoch, počet zranených sa odhaduje na približne dve stovky. Poškodené sú stovky domov.