Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prírodovedci z UK chcú získať genómy koronavírusu z celého Slovenska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na špecializovanom pracovisku Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) sa vedcom podarilo úspešne izolovať vzorky nukleovej kyseliny vírusu SARS-CoV-2 prvých pacientov na Slovensku.

Bratislava 31. marca (TASR) - Vo Vedeckom parku Univerzity Komenského (UK) v Bratislave v týchto dňoch pracujú prírodovedci na odhalení úplnej genetickej informácie nového koronavírusu na Slovensku. Zatiaľ analyzovali izoláty od prvých slovenských pacientov a genómy sú už súčasťou medzinárodnej databázy GISAID. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Na špecializovanom pracovisku Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) sa vedcom podarilo úspešne izolovať vzorky nukleovej kyseliny vírusu SARS-CoV-2 prvých pacientov na Slovensku. Nový koronavírus je tvorený RNA a obalom, ktorý pozostáva z proteínov a lipidového obalu veľmi podobného membráne našich buniek. Miller priblížila, že do laboratória molekulárnych biológov išli na ďalšie výskumy už neinfekčné vzorky vyčistenej nukleovej kyseliny, a to nie RNA, ale DNA. Takáto vzorka rozpustená vo vode je úplne neškodná a vedci ju môžu ďalej spracúvať.

"Chceli by sme sekvenovať podstatne viac izolátov z rôznych miest nákazy a zmapovať tak celé Slovensko," povedal Tomáš Szemes z Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý pracuje so svojím tímom aj vo Vedeckom parku UK. V spolupráci s Talianskom, Francúzskom a Nemeckom by sa chceli zamerať na hľadanie vzťahu medzi rozdielmi v genómoch vírusu a odlišnosťami v prichytávacích miestach vírusu, ktoré sú v rôznych skupinách populácie rôzne. Tento výskum má potenciál pre ďalší vývoj liečiv. "Poznatky o genómoch nám môžu pomôcť pri lepšej kontrole šírenia nákazy či stopovaní nákazy," objasnil Szemes.

V čase, keď Slovensko pociťuje nedostatok personálneho i prístrojového zázemia, ponúkajú pomocnú ruku desiatky odborníkov z Prírodovedeckej fakulty UK. "Disponujeme odbornými kapacitami biochemikov, genetikov, molekulárnych biológov či virológov s bohatými skúsenosťami s testovacou metódou," povedal dekan Prírodovedeckej fakulty UK Peter Fedor. Vedúca Katedry biochémie Prírodovedeckej fakulty UK Katarína Mikušová doplnila, že dokážu poskytnúť expertov, ktorí sú schopní robiť testovanie molekulárno-biologickými metódami. Pripravení testovať odobraté vzorky sú aj genetici. "Extrémne dôležité je, aby analýzy boli robené validovaným protokolom a ich výsledky boli jednoznačné," upozornil Ľubomír Tomáška, vedúci Katedry genetiky Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý je presvedčený, že každý zdravý člen katedry je v prípade potreby ochotný zapojiť sa do testovania.

Vedecký park UK je špecializovaným výskumným a vývojovým pracoviskom UK s prioritným zameraním na oblasť biomedicíny, enviromedicíny a biotechnológií. Okrem vlastných zamestnancov využívajú jeho infraštruktúrne kapacity aj zamestnanci ostatných fakúlt UK.