Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Príspevok do Medzinárodného vyšehradského fondu sa zvýši

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ročný rozpočet fondu je v súčasnosti osem miliónov eur, pričom každá krajina V4 doň prispieva sumou dva milióny eur.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Slovensko bude po novom prispievať do Medzinárodného vyšehradského fondu o 500.000 eur viac. Rovnako ako ostatné krajiny V4 tak bude ročne prispievať sumou 2,5 milióna eur. Vyplýva to z návrhu na zvýšenie pravidelného ročného príspevku Slovenskej republiky do Medzinárodného vyšehradského fondu, ktorý vláda schválila na štvrtkovom rokovaní.

Ročný rozpočet fondu je v súčasnosti osem miliónov eur, pričom každá krajina V4 doň prispieva sumou dva milióny eur. Zvýšenie rozpočtu o dva milióny eur, teda zo súčasných osem na desať miliónov eur, iniciovalo poľské predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine. Návrh schválili predsedovia vlád krajín V4 v Krakove 17. februára 2021.

Zvýšenie rozpočtu má umožniť ďalší rozvoj jeho operačných aktivít v oblasti mobility mládeže, posilniť jeho viditeľnosť a zvýšiť povedomie o V4 medzi budúcimi generáciami.

"Veľmi vítam to, že sú to zdroje určené pre projekty mladých ľudí, osobitne mobilitu, aby mohli Slováci do Maďarska, Poľska a Česka cestovať a oni mohli prichádzať k nám. Túto dimenziu V4 veľmi podporujem," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Prostriedky Medzinárodného vyšehradského fondu slúžia na podporu grantov, štipendií a rezidenčných programov v oblasti kultúry, vedy, výskumu, vzdelávania, výmeny umelcov a mladých ľudí či projekty na podporu cezhraničnej spolupráce a rozvoja cestovného ruchu.