Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Urologička: Príznaky nádoru močového mechúra pripomínajú jeho zápal

Čakáreň v ambulancii, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Účinná prevencia voči rakovine semenníkov podľa lekárky neexistuje, jedinou možnosťou je pravidelné samovyšetrenie semenníkov.

Handlová 4. februára (TASR) - Príznaky nádoru močového mechúra často pripomínajú jeho zápal. Upozornila na to v piatok pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine, ktorý pripadá na 4. februára, urologička z handlovskej nemocnice Viola Filipovičová.

Urológovia sa vo svojej praxi stretávajú s rakovinou prostaty, nádorovými ochoreniami obličiek, močového mechúra, raritne močovej trubice a veľmi zriedkavo penisu.

"Príležitostne sa v urologickej ambulancii stretávame s rakovinou semenníkov, ktorá postihuje najmä mladších mužov a v prípade neskorého zachytenia veľmi rýchlo napreduje. V prípade skorého zachytenia je však jej prognóza dobrá," uviedla Filipovičová. Rakovina semenníkov podľa nej nemusí mať žiadne príznaky, niekedy sa však môže vyskytnúť hrčka v semenníku, bolesť, opuch alebo pocit ťažkého mieška. "Nádory obličiek z veľkej časti prebiehajú bezpríznakovo. Typická triáda príznakov, ako je makroskopická hematúria, bolesť a hmatateľný nádor, sa zvyčajne prejavujú u pokročilých nádorov, často už s výskytom metastáz," doplnila.

Na začiatku nádorových ochorení močového mechúra spravidla pacienti nepociťujú žiadne príznaky, neskôr príznaky pripomínajú zápaly močového mechúra – bolestivé močenie, urgencie, bolesti v podbrušku. Prítomnosť krvi v moči je najčastejším príznakom, ktorý sa vyskytuje až u 75 percent pacientov.

"Prítomnosť nádorového ochorenia lekári zisťujú z vyšetrenia krvi s odberom onkomarkerov, pokiaľ pre dané nádorové ochorenie existujú. Zo zobrazovacích vyšetrení potom využívame najmä ultrasonografiu, v prípade nutnosti doplníme CT alebo magnetickú rezonanciu. Pri nádoroch močového mechúra sa v diagnostike využíva najmä cystoskopia, ktorá zachytí aj menšie nádory," priblížila ďalej urologička.

Za základ v diagnostike všetkých nádorových ochorení sa podľa nej však považuje histologické vyšetrenie. "Zobrazovacími vyšetreniami ďalej urológ zhodnotí rozsah postihnutia a možné šírenie nádoru. Nasleduje stanovenie liečby, často v spolupráci s onkológom či lekármi iných odborností, ak si to stav pacienta vyžaduje. V závislosti od druhu nádoru potom pripadá do úvahy chirurgická liečba, chemoterapia, rádioterapia alebo systémová liečba," ozrejmila.

Účinná prevencia voči rakovine semenníkov podľa lekárky neexistuje, jedinou možnosťou je pravidelné samovyšetrenie semenníkov. "V súvislosti s rakovinou obličiek sa ako rizikové faktory javia obezita, fajčenie, hypertenzia, kontakt s ťažkými kovmi či kancerogénmi. Najvýznamnejším faktorom vzniku karcinómu močového mechúra je fajčenie, ktoré pravdepodobnosť ochorenia zvyšuje až štvornásobne," dodala Filipovičová.