Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rektori: Problémom VŠ v Česku a na Slovensku je podfinancovanie

Na snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil Foto: TASR - Michal Svítok

Rektori spoločne zdieľajú návrh Európskej asociácie univerzít a partnerských univerzít, aby sa zvýšilo financovanie výskumu v Európe po roku 2020.


Bratislava 12. júna (TASR) - Medzi spoločné problémy Slovenska a Česka z pohľadu vysokého školstva patrí dlhodobá podfinancovanosť vzdelávania, výskumu a vývoja. Zhodli sa na tom rektori, ktorí sa minulý týždeň, stretli na spoločnom zasadnutí Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) a Českej konferencie rektorov (ČKR) v Prahe.

"SRK a ČKR vidia veľké problémy v hodnotení výsledkov vedy a výskumu, pretože ani v jednej z oboch krajín zatiaľ neexistuje kvalitná metodika hodnotenia výskumných organizácií. Vysokoškolské sektory SR a ČR spoločne zdieľajú aj nové výzvy, ako sú globalizácia, demografický vývoj a technologický pokrok a sú si vedomé toho, že treba vzdelávať študentov, ktorí budú adaptabilní počas celého svojho pracovného života," informoval prezident SRK Rudolf Kropil.

SRK a ČKR sa zhodli, že pokiaľ ide o legislatívu, najmä o zákon o vysokých školách, považujú v oboch krajinách za najdôležitejší princíp autonómie vysokých škôl, vrátane riadenia finančných tokov a prístupu k prostriedkom na vedu, výskum a umenie. Za nemenej dôležité považujú hodnotenie kvality vysokých škôl v súlade s európskymi normami a internacionalizáciu vysokých škôl.

Rektori spoločne zdieľajú návrh Európskej asociácie univerzít a partnerských univerzít, aby sa zvýšilo financovanie výskumu v Európe po roku 2020 v 9. rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie.