Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom pokračoval výsluchom svedkov

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici 8. septembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

V procese už vypovedali bývalý námestník SIS Boris Beňa a niekdajší funkcionár policajnej inšpekcie Adrián Szabó.

Banská Bystrica 12. januára (TASR) – Výsluchmi svedkov Petra Petrova, prezývaného Tiger, a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Petra Kysela pokračovala vo štvrtok na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) korupčná kauza bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Obžaloba ho viní zo zločinu prijímania úplatku. V roku 2016 mal prijať 50.000 eur od spoluobžalovaného Petra K. za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Obaja vinu popierajú.

Petrov, ktorý čelí trestným stíhaniam a je považovaný za člena zločineckej skupiny takáčovcov, vypovedal, že o úplatku pre Dušana K. vie z rozprávania priateľa, exriaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda S. Ten tvrdí, že Dušanovi K. sám odovzdal špeciálne upravenú knihu od Petra K., v ktorej bolo 50.000 eur. Malo sa tak stať na stretnutí v nemocnici. Petrov však hovoril, že k tomu došlo v kostole a vie to od Bernarda S.

Podľa Dušana K. svedok od začiatku koná zištne a falošne. Pri skutku nebol, informácie má len sprostredkovane.

Prokurátor ÚŠP Kysel bol podriadeným Dušana K. Práve jemu obžalovaný odňal spis týkajúci sa podozrení, že šéf policajných odposluchov Jozef R. vynáša informácie zločineckému gangu sýkorovcov. Stalo sa tak v čase, keď bol v roku 2016 na dovolenke. Ako dozorujúci prokurátor bol dôrazne proti odňatiu prípadu Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) a jeho posunutiu na policajnú inšpekciu.

"Povedal som mu, či budeme kryť človeka, ktorý napomáhal mafiánom a tí potom vraždili. Bol to normálny rozhovor, nekričali sme na seba. Nadobudol som vtedy taký dojem, že kauza odchádza na inšpekciu, aby nebola dovyšetrovaná, čo sa aj potvrdilo, lebo bola zastavená," konštatoval Kysel. Neskôr si ho Dušan K. zavolal a povedal, že je s ním dlhodobo nespokojný. Má sa vzdať funkcie na ÚŠP a vybrať si, na akú prokuratúru pôjde pôsobiť. Neurobil to a ďalej vykonával svoju prácu.

"Svedok sa snaží uvádzať skutočnosti, z ktorých by malo vyplývať, že som napomáhal páchateľom alebo ich nejako kryl. Nikdy som nemal veľkú mienku o vašom charaktere," adresoval obžalovaný bývalému podriadenému.

Ten jeho slová nekomentoval. "Svoju robotu som si vždy plnil v súlade so zákonom a predpismi. Je to jeho právo vyjadriť sa spôsobom, ako sa vyjadril, ostatné si vyhodnotí súd," reagoval Kysel.

V procese už vypovedali bývalý námestník SIS Boris Beňa a niekdajší funkcionár policajnej inšpekcie Adrián Szabó. Obaja majú informácie o korupčnom skutku exprokurátora len sprostredkovane. Beňa sa o ňom dozvedel od obžalovaného Petra K., ktorý bol považovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách. Szabó sa to dozvedel od vtedajšieho šéfa policajnej inšpekcie, dnes už nebohého Milana Lučanského.