Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Proces s gangom Sereďania sa skončil, Peter T. dostal doživotie

Na snímke odsúdený Peter T. počas procesu so zločineckou skupinou nazývanou Sereďania pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici v stredu 15. júna 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Rozsudok nie je právoplatný.

Banská Bystrica 15. júna (TASR) – Proces so zločineckou skupinou nazývanou Sereďania, ktorá pôsobila v Seredi, Galante, Šali a okolí, sa v stredu skončil. Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, poslal Petra T. do väzenia na doživotie. Rozsudok nie je právoplatný.

Obžaloba vinila ôsmich členov gangu z 12 skutkov, medzi ktorými sú založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, rozsiahla násilná a ekonomická trestná činnosť, týkajúca sa pokračovacieho zločinu krádeže kamiónových súprav, nákladných vozidiel či pracovných strojov. Škody sa rádovo pohybovali v miliónoch eur. Niektorí čelili aj žalobe z úkladnej vraždy podnikateľa Alojza Bórika.

ŠTS ich uznal za vinných, ale u niektorých upustil od uloženia trestu. U štyroch obžalovaných sú rozsudky už právoplatné, keďže sa vzdali možnosti odvolať sa. Ide o Mariána Valencína, Jána Štibrányiho, Zdenka Ščasného a Miroslava Janebu, ktorý dostal osem rokov. Ďalším členom gangu Martinovi K. súd vymeral 21 rokov, občanovi Srbska Markovi M. 12 rokov. Ten na lavici obžalovaných počas procesu chýbal, pretože je na úteku a konalo sa voči nemu ako ušlému.



Erika B. súd spod obžaloby oslobodil.

"Podali sme odvolanie, proces pokračuje. Nebudem komentovať pocity môjho klienta, ideme ďalej," reagoval po verdikte Rudolf Guniš, obhajca v Rakúsku odsúdeného Petra T., ktorého dočasne prevzali na Slovensko a koná sa o uznaní rakúskych rozsudkov a výkone trestu u nás.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ešte zváži podanie odvolania. V niektorých prípadoch ŠTS vyhovel jeho návrhu. "Som spokojný s rozsudkom súdu. Je takou nádejou na to, že aj staršie trestné činy nezostanú neobjasnené a ich páchatelia nepotrestaní," konštatoval.

Podľa neho neprávoplatne odsúdený Marko M. sa nachádza v Srbsku, jeho možná extradícia je však komplikovaná. "Boli zachované jeho procesné práva, išlo o učebnicový prípad konania proti ušlému. Utiekol len hodinu pred tým, ako sa celá vec realizovala, zrejme v tom čase dostal nejaké echo," dodal Lipšic.