Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Proces s kandidátom ĽSNS Antonom G., ktorý zdravil Na stráž, odročili

Ilustračné foto. Foto: TASR

Obžalovaný pozdrav vyslovil v prítomnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý práve poskytoval rozhovor médiám.

Banská Bystrica 11. decembra (TASR) – Člen ĽSNS Anton G. sa v stredu postavil pred samosudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, za to, že vlani v máji pred pojednávacou miestnosťou na Najvyššom súde (NS) SR zvýšeným hlasom pozdravil "Na stráž!". Verejne tak prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde.

NS SR vtedy rozhodoval o väzbe pre trojicu mužov obvinených z extrémizmu. Obžalovaný pozdrav vyslovil v prítomnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý práve poskytoval rozhovor médiám.

Anton G., ktorý vo februárových voľbách kandiduje za ĽSNS do parlamentu, hneď v úvode procesu urobil vyhlásenie, že je nevinný. Využil však svoje právo a odmietol vypovedať a aj reagovať na otázky prokurátora ÚŠP.

Jeho obhajoba predvolala svedka, historika Martina Lacka, ktorý predtým robil asistenta dvom poslankyniam za túto stranu v Národnej rade SR. Ten podrobne vypovedal o histórii pozdravu, ktorý vznikol ešte pred vznikom Československej republiky, kedysi ho používali i členovia telovýchovnej jednoty Sokol, neskôr sa rozmohol medzi príslušníkmi Hlinkovej gardy a počas Slovenského štátu mal byť dokonca oficiálnym pozdravom a vyskytoval sa takmer všade. Po jeho zániku bol zakázaný.

Na súde sa čítali aj výpovede svedkov, ktorí zväčša hlasné "Na stráž!" počuli, ale nevideli muža, ktorý to vyslovil. Televízny redaktor ho mal však bezpečne spoznať.

V pojednávacej miestnosti ŠTS premietli aj príspevky, ktoré televízie v tejto súvislosti vlani v máji odvysielali. Muža nevidieť, iba počuť.

"Nenadobudol som žiadnu znalosť, že by tam zaznel extrémistický pozdrav," reagoval obžalovaný po ich prezretí.

Samosudca pojednávanie odročil, chce vypočuť znalca, ktorého navrhuje prokurátor ÚŠP.

ŠTS trestným rozkazom už raz uznal Antona G. vinným z prečinu sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd a odsúdil ho na peňažný trest vo výške 5000 eur. V prípade, že by nezaplatil, sudca mu ustanovil náhradný trest odňatia slobody vo výmere šiestich mesiacov. Anton G. však v zákonnej lehote podal odpor voči trestnému rozkazu, a preto bolo nariadené hlavné pojednávanie.