Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Proces s obžalovanými z vykrádania bankomatov pokračuje

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zločin sa stal 28. marca 2013 na Zelený štvrtok pred Veľkou nocou.

Prešov 19. októbra (TASR) – Vypočutím štyroch svedkov pokračovalo dnes na Okresom súde v Prešove hlavné pojednávanie vo veci tzv. Veľkonočnej lúpeže bankomatov. Zlodeji v marci 2013 vybrali zo 14 bankomatov zhruba 1,7 milióna eur.

Dvaja z piatich obžalovaných od posledného pojednávania vymenili obhajcov a dnes ich pred súdom zastupovali ďalší advokáti.

Senát ako prvú vypočul svedkyňu, ktorá pracovala na poste dispečerky monitorujúcej bankomaty. Podľa jej výpovede, v deň lúpeže 28. marca tesne pred skončením služby o 19.30 h jej jeden z bankomatov v Prešove avizoval odkódovanie, no po niekoľkých sekundách hlásil opäť zakódovanie. Pôvodne v takýchto prípadoch hlásili svojmu subdodávateľovi poplach a na miesto narušenia išla zásahová jednotka na kontrolu. Podľa jej výpovede takýchto prípadov niekoľkosekundového odkódovania a opätovného zakódovania pribúdalo, preto dostali pokyn, že ich nemajú vyhodnotiť ako signál pre poplach. Takýto režim trval pred vylúpením bankomatov už niekoľko mesiacov. Kolegyňa, ktorá prevzala službu po nej, mala vtedy neštandardný počet poplachov, ktoré trvali tiež iba niekoľko sekúnd. Svedkyňa vypovedala, že zamestnávateľ ju neskôr finančne postihol za pochybenie v službe.

Ďalší zo svedkov vypovedal, že krátka Fabia použitá pri vlámaní do bankomatov bola písaná na jeho svokru, ale v skutočnosti ju nikdy nepoužíval. Toto auto si s obžalovaným Marekom L. vymenil za Fabiu Combi, no prevod nestihli urobiť. Svedok vypovedal, že krátku Fabiu po kúpe opravoval, ale žiadne úpravy na nej nerobil, ktoré by sa mali týkať mechanizmu na výmenu poznávacích značiek. Rovnako poprel, že by mu patrila igelitka, v ktorej polícia našla vysielačky. Tie mohli patriť podľa jeho tvrdenia iba obžalovanému Marekovi L.

Súd dnes vypočul aj zamestnanca firmy, ktorá sa špecializuje na servis bankomatov a trezorov. Vyjadroval sa k možnosti výroby náhradných kľúčov do takýchto zariadení. Svedok uviedol, že na 90 percent sa dá vyrobiť kľúč do trezorovej časti bankomatu na základe odtlačku pravého kľúča. „Výrobcov zámkov je niekoľko. Keď sa tomu venujete, vie zhruba určiť, aký typ zámku bol kde použitý. Keď poznáte typ zámku, z odtlačku pravého kľúča vie odčítať stavítka a vyrobiť duplikát,“ povedal svedok. Sám takúto kópiu kľúča nikdy nevyrobil. Svedok dosvedčil, že pozná obžalovaného Mareka L., ale iba zbežne. Podľa jeho slov rozprávali sa spolu o fungovaní rôznych zámkov, ale žiadny kľúč pre neho nerobil.

Jeden zo svedkov opísal genézu, ako kúpil štyri SIM karty z mobilných telefónov od svojho kamaráta z rómskej osady, ktoré predal s výrazným ziskom tretej osobe. Jedno z týchto telefónnych čísel bolo použité v súvislosti s vylúpením bankomatov Slovenskej sporiteľne. Ostatné boli zaregistrované v Českej republike. Svedok svoju pôvodnú výpoveď z prípravného konania dnes poprel. Vtedy priznal, že kúpu telefónov sprostredkoval jeho známy, za čo jemu aj kamarátovi z osady dobre zaplatil.

Súd vypočuje v nasledujúcich dňoch ďalších svedkov, vo štvrtok by sa mali čítať listinné dôkazy.

Zločin sa stal 28. marca 2013 na Zelený štvrtok pred Veľkou nocou. Polícia dvoch obžalovaných zadržala krátko po čine. Od začiatku pracovala s verziou, že mali komplicov aj z radov SBS-károv, ktorí mali bankomaty chrániť. Práve od nich mali získať kópie originálnych kľúčov do bankomatov a prístupové kódy do trezorov a od alarmov. Celková škoda bola vyčíslená na zhruba 1,7 mil. eur. Z tejto sumy okolo 200.000 eur policajti našli v jednom z použitých áut pri lúpeži. Z krádeže boli obžalovaní šiesti muži, z nich jeden - Miroslav B. - sa k skutku priznal a súd mu na základe schválenej dohody o vine a treste uložil trest odňatia slobody na šesť rokov a deväť mesiacov. Ostatným obžalovaným Danielovi J., Dušanovi H., Jozefovi K., Marekovi L. a Miroslavovi P. hrozí v prípade dokázania viny trest v rozpätí desať až 15 rokov.