Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Proces s podnikateľom Ivanom B. sa dnes nekonal

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Senát Okresného súdu Bratislava 1 dnes nepojednával v kauze s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom B.

Bratislava 16. júna (TASR) - Senát Okresného súdu Bratislava 1 dnes nepojednával v kauze s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom B. Ten údajne od roku 1998 vymáhal peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara a už v novembri 2009 ho Okresný súd Bratislava I odsúdil na desaťročný trest.

Súd dnes odročil proces na začiatok septembra, a to z dôvodu, že sa nedostavil svedok - exšéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Jozef Magala a ani jeden z predvolaných znalcov.

Ivan B. strávil istý čas v júni 2014 v cele policajného zaistenia. Sudca Okresného súdu Bratislava I na začiatku februára vydal na neho príkaz na zatknutie, keďže sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania. V júni 2010 odvolací Krajský súd v Bratislave napadnutý rozsudok v prípade Ivana B. zrušil v celom rozsahu a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Na desaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil Ivana B. už 18. novembra 2009 trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I.

Podľa obžaloby sa Ivan B. predstavil poškodenému podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi ako príslušník SIS a ponúkal mu pomoc a ochranu v komunálnych voľbách, ak mu zaplatí. Na ďalších stretnutiach mal žiadať od Kočnera ďalších 33.194 eur, avšak potom už peniaze vymáhal aj v mene Mečiara. Po zaplatení by Kočner "už nikdy nemal mať problémy". Podnikateľ mu peniaze odmietal odovzdať a dožadoval sa stretnutia s Mečiarom. V októbri 2006 zvýšil obžalovaný požadovanú sumu na 165.970 eur a Kočnerovi sa vyhrážal zverejnením kompromitujúcich informácií z obdobia jeho kandidatúry na post primátora hlavného mesta.

Ďalšou osobou, ktorú mal Ivan B. vydierať, bol podnikateľ Igor Klátik. V rokoch 2005 a 2006 mu mal poslať niekoľko desiatok výhražných sms správ a žiadal od neho milión dolárov, neskôr sumu znížil na 500.000 dolárov. Aj tieto peniaze od poškodeného vymáhal v mene šéfa ĽS-HZDS, údajne preto, že Klátik "nezaplatil za privatizáciu".