Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pokračuje proces v kauze protestov Gorila pred parlamentom

Ilustračné foto Foto: TASR

Galko na záver svojej aprílovej výpovede požiadal sudcu o zhovievavosť voči obžalovanému, pretože podľa poslanca by na lavici obžalovaných mali sedieť iní ľudia.

Bratislava 9. júna (TASR) – Prehrávaním obrazových a zvukových záznamov bude pred sudcom Okresného súdu Bratislava I v pondelok 10. júna v Bratislave pokračovať hlavné pojednávanie v prípade protestu Gorila z 29. februára 2012 pred parlamentom a v prípade zásahu polície.

Policajti vtedy zadržali invalidného dôchodcu Jána J. a nižší súd ho súdi za útok na verejného činiteľa. Po prehratí záznamov v pondelok by malo byť dokazovanie pred súdom ukončené, keďže na pôvodnom vypočutí dvoch navrhnutých svedkov, ktorí sa na pojednávanie nedostavili, už obhajoba netrvá. Procesné strany však môžu dať ďalšie návrhy na dokazovanie.

Naposledy koncom mája pred sudcom vypovedal poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister vnútra Daniel Lipšic, ktorý sa nevedel vyjadriť k protestu pred parlamentom ani k zásahu polície. Lídra Novej väčšiny Lipšica, ako aj iných poslancov navrhla vypočuť ako svedkov obhajoba. Ako ďalej povedal 23. mája pred súdom poslanec, vedenie NR SR rozhoduje o tom, koho pustí na zasadnutie ako verejnosť na balkón, to nie je teda v kompetencii polície. Policajný zbor, ako dodal, štandardne, keď zasadá zákonodarný zbor a koná sa tam vtedy aj nejaká demonštrácia, zabezpečuje okolie parlamentu. On osobne sa k obsadenosti parlamentu vzhľadom na odstup času a či bol vtedy prítomný v parlamente, alebo mal iné služobné povinnosti ako vtedajší šéf rezortu vnútra, nevedel vyjadriť. Podobne nevedeli veľa povedať k protestu Gorila ani poslanci NR SR Pavol Hrušovský (KDH) a Ľubomír Galko (SaS), ktorí na nižšom súde vypovedali v tomto prípade na poslednom hlavnom pojednávaní v polovici apríla. Obaja totiž boli v tom čase na rokovaní v parlamente.

Ďalší svedok zase 23. mája vypovedal, že on sa osobne nechcel zúčastniť na proteste Gorila, ale na zasadnutí parlamentu ako verejnosť. Podľa jeho názoru polícia, vrátane špeciálnych jednotiek, zakazovala a zastrašovala ľudí, ktorí chceli ísť do budovy. Balkón v parlamente obsadzovali príslušníci polície a zamestnanci NR SR, ale boli tam aj voľné miesta. Ako ďalej tento svedok povedal, s poslancom Galkom do parlamentu pustili približne 11 ľudí. Osobne nevidel, že by demonštranti napádali príslušníkov polície. Ľuďom, ktorí sa snažili dostať do parlamentu a rozoberali bezpečnostné zábrany, polícia bránila v pohybe.

Galko na záver svojej aprílovej výpovede požiadal sudcu o zhovievavosť voči obžalovanému, pretože podľa poslanca by na lavici obžalovaných mali sedieť iní ľudia. Ján J. sa pred budovou dostal do konfliktu s policajtmi, pričom jedného z nich udieral rukami do prilby. Súd pôvodne vydal trestný rozkaz, ktorým ho potrestal zaplatením 200 eur.

Ján J. s tým nesúhlasil, preto prebieha hlavné pojednávanie. Na proteste pred parlamentom sa zúčastnilo asi sto ľudí. Ján J. z Kozároviec v okrese Levice pred súdom priznal, že policajta, ktorý voči nemu zakročil, udieral do prilby, konal však v šoku. Podľa svojich slov sa chcel zastať iného muža, voči ktorému zasahovala polícia. Zásah vyvolali niektorí demonštranti, ktorí rozoberali zábrany pred Národnou radou SR.