Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠTS: Proces v kauze starej úkladnej vraždy R. Niguta pokračuje v marci

ilustračné foto Foto: TASR/AP

V procese, ktorý sa začal vlani v decembri, vypovedajú svedkovia a v utorok sa čítali listinné dôkazy.

Banská Bystrica 7. februára (TASR) – Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pokračoval v utorok proces v kauze úkladnej vraždy člena zločineckého gangu Róberta Niguta a pokusu o úkladnú vraždu gelnického podnikateľa Mariána K. Nigut na neho neúspešne strieľal v lokalite Jahodná neďaleko Košíc pred desiatimi rokmi. Obžalovaným Radovanovi V. a Ladislavovi A. v prípade uznania viny hrozia výnimočné tresty.

V procese, ktorý sa začal vlani v decembri, vypovedajú svedkovia a v utorok sa čítali listinné dôkazy. Z vraždy Niguta boli pôvodne obvinené štyri osoby, medzi nimi aj František D. mladší a Juraj B., ktorí spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní. Na súde už vypovedali a usvedčovali oboch mužov.

Radovan V., ktorý má byť v oboch prípadoch objednávateľom vraždy, vinu popiera. Tvrdí, že nie je žiadny vrah a ľudský život si váži. Je vo väzbe. Vykonávateľ Ladislav A., ktorý si odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za iné zločiny, takisto tvrdí, že zo skutku tak, ako ho popisuje obžaloba, je nevinný. Priznáva, že Niguta pripravil o život, ale išlo o zabitie v sebaobrane. V utorok sa na pojednávaní nezúčastnil, dal súhlas, aby sa pokračovalo v jeho neprítomnosti.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry hoci sa oba vzájomne súvisiace skutky stali v roku 2013, dôkazy, ktoré umožňovali podať obžalobu na tieto osoby, sa podarilo zabezpečiť a získať až v poslednom období. V prípade uznania viny im hrozí výnimočný trest 25 rokov až doživotie. Proces bude pokračovať 15. a 16. marca ďalšími výsluchmi svedkov na ŠTS v Pezinku.

Polícia pátrala po Nigutovi dlhých deväť rokov aj v spolupráci s Interpolom. V neprítomnosti bol odsúdený na doživotie. Konalo sa voči nemu ako proti ušlému. Jeho kostrové pozostatky vykopali v júli minulého roka pri obci Dolný Chotár v okrese Galanta. Identitu obete potvrdila analýza DNA. Patril medzi vysokopostavených a údajne aj najnebezpečnejších členov východoslovenského zločineckého gangu Róberta Okoličányho.